ajándék

2019.09.15. 16:06

Tetőfelújítást kapott szülinapi ajándékba a 60 éves suli

Születésnapot ünnepelt a 60 éves inkei Bethlen István Általános Iskola, ahol szombaton hajdani diákok és tanárok gyűltek össze. Szinte az egész falu ott volt a rendezvényen, hiszen valamennyien kötődnek az iskolához.

Kovács Gábor

1959-ben még a téesz irodájába jártak tanulni az inkei gyerekek, ezután alakítottak ki a Szegedy bárók kastélyából új iskolát. Az átépítésbe a szülők is besegítettek. Azóta két emberöltő, hatvan év telt el, és több generáció koptatta a padokat.

– Jó közösség volt a gyermekek között, szerettük egymást és a tanárainkat, az osztályfőnökünket – emlékezett vissza Farkas Jánosné, egykori tanulóként. – Szegények voltunk, de boldogok. Tüske Lászlóné ötödik osztályos kislány volt, amikor az épületet átadták. Itt tanult, később itt lett tanár, majd igazgató, és innen ment nyugdíjba. – A lelkemben nagy szeretettel tértem vissza – mondta Tüske Lászlóné. – Idősen már nem hiányzik a tanítás, de régen imádtam bejárni, a hobbim volt a munkám.

Bertók László, egy másik hajdani pedagógus és igazgató is felidézte a régi időket. A volt diákok emlékeket küldtek be, ezek a tablók a folyosót díszítették, a régi fotók interaktív paneleken futottak. A mostani igazgató, Czippánné Szalai Magdolna 36 éve dolgozik az iskolában. Az élete első, és szándéka szerint az utolsó munkahelye is.

– Véletlenül, képesítés nélküli nevelőként kerültem ide, mert egészségügyi pályára készültem, de azóta ez az iskola lett az életem értelme – mondta meghatottan Szalai Magdolna, aki a mai diákok szüleit, nagyszüleit is tanította. Sípszóra gyűlt köré az iskola hetven tanulója, amikor kezdetét vette az ünnepség. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Stickel Péter, a kaposvári tankerület igazgatója nem érkezett üres kézzel: születésnapi ajándékba egy 20 millió forintos tetőfelújítási programot hozott, amely már az ősszel megkezdődhet.

Az iskola nem csupán oktatási intézmény, hanem a falu szellemi életének a központja, mondta Rózsa Sándor polgármester, aki első osztályos volt, amikor az inkei iskola épült. A nehezebb időkben is mindig ügyeltek az iskola fennmaradására. Nemrég 88 millió forintból újult meg az épület: az önkormányzat az energetikai korszerűsítés, a tankerület a villanyhálózat cseréjének költségeit állta.

Az iskolának hatalmas szülinapi tortát készített egy volt diák, a mai nebulók pedig műsort adtak. Az Inkei Gyermekekért Alapítvány emléktáblát állíttatott az iskola falára, és Csatlós István plébános megáldotta az épületet. Az elhunyt diákok és tanárok emlékére mécseseket gyújtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában