Kiszáradás

2019.09.25. 11:30

Vízhiány fenyegeti a világ népességének kétharmadát

Néhány éven belül a világ népességének kétharmadát fenyegetheti vízhiány. Somogyban egyelőre nem kell aggódni a vízkészletek miatt.

Fenyő Zsuzsanna

Fotó: LANG ROBERT

Magyarország nemzetközi viszonylatban is nagy vízkészlettel rendelkezik, az ivóvízellátás mennyiségi illetve minőségi szempontból jónak tekinthető. Somogy pedig még a hazaihoz viszonyítva is kiemelkedően jó helyzetben van.

– Az eredeti vízkészlet ma még gyakorlatilag érintetlen Somogyban – mondta Schubert József, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgazdálkodási szakértője. – Megyénkben az ivóvizet jellemzően felszín alatti vízből nyerik. Az eddig feltárt felszín alatti vízkészletek a megye ivóvízellátását garantáltan biztosítják, sőt jelentős tartalék is rendelkezésre áll, így belátható ideig nem kell aggódni vízhiány miatt.

A megyében rétegvízből nyerik az ivóvizet, ami a felszíni szennyezésre kevésbé érzékeny 100–300 méter mélységből kerül a felszínre. Somogy ezért vízbiztonság szempontjából jobb helyzetben van, mint a folyók menti, parti szűrésű vízből ellátott Budapest, vagy a karsztos hegyvidékről származó vízzel ellátott Balaton-part. A vízügyi szakértő kiemelte, Somogy tényleges vízkészletét nem tudják pontosan megbecsülni, de a megyében naponta körülbelül 40 ezer köbméter ivóvizet használnak fel, ám az egy nap alatt átlagosan beszivárgó csapadékvíz meghaladja az egymillió köbmétert. Ennek a vízmennyiségnek a jelentős része nem jut le a rétegvizekhez, mert elfolyik, vagy a növényzet elpárologtatja, de az utánpótlás így is több, mint amennyit elhasználnak.

– Somogyban az ivóvíz-felhasználás lényeges növekedésére nem kell számítani – tájékoztatott Schubert József. – Az öntözéshez viszont várhatóan több vizet fognak felhasználni a jövőben, ezért a rétegvizek mezőgazdasági felhasználása előtérbe kerül.

Jelentős területeket fenyeget szárazság

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője arra hívta fel a figyelmet a Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsán, hogy az ország jelentős területeit fenyegeti szárazság, mezőgazdasága és környezetgazdálkodása helyenként már most vízhiánnyal küzd. Bár Somogyban nincs ilyen probléma, de a vízkészletek megóvása és a takarékosság ebben a térségben is nagyon fontos, például víztakarékos csaptelep, WC-tartály illetve zuhanyfej beszerzésével, vagy ha fürdés helyett a zuhanyozást választjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában