figyelő szemek

2019.10.22. 14:00

A Mentőöv is segítette a vízimentők munkáját

Az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) ezen a nyáron 71 strandon volt jelen több mint 400 vízimentővel.

Koszorus Rita

szabadstrand Balatonlellén

Fotó: Lang Róbert

A szolgálati helyeken 3784 alkalommal láttak el könnyű sérülteket. A hajósszolgálat a nyári szezonban kilenc hajóval állt készenlétben, melyből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt: szeptember végéig 268 alkalommal vonulniuk is kellett a speciális járműveknek, októbertől őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot.

2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit – ezt az Országos Mentőszolgálat koordinálja –, mely ebben az évben is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben a Balaton északi partján volt szolgálatban. Ebben a szezonban 72 esethez riasztották. – Átlagos volt a riasztások száma – mondta el kérdésünkre Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. – Szerencsére sokkal kevesebb áldozattal járó vízibalesethez hívtak minket, mint a korábbi években. A strandi vízimentő kollégák a klasszikus esetekkel találkoztak: rosszullétek és kagylóvágás. A hajóinkon szolgálatot teljesítő vízimentők elsősorban belgyógyászati, kardiológiai esetekhez vonultak, de nem számottevő mennyiségű traumás esetünk is volt.

Az idei nyáron szerencsére nem kellett hírt adnunk vízibicikliről vízbe esett, vagy gumicsónakkal elsodródott, bajba jutott fürdőzőről. – A Mentőöv projekt egy átfogó megelőző program volt a Vízirendészettel és a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, amely biztosan közrejátszott ebben – mondta felvetésünkre a VMSZ elnöke. – Amikor fokozott kampány van, érezhető, hogy kevesebb a súlyos esetek száma. De korai lenne még hosszú távú következtetést levonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában