termelés

2019.10.14. 14:05

Állami földeken gazdálkodhat Várda

1200 hektár állami földek ingyenes használatára szerezhettek jogosultságot hátrányos helyzetű települések. Somogyból mindössze Várda pályázott sikeresen, 6,2 hektárnyi földet kaptak öt évre ingyenes használatba.

Góz Lilla

1200 hektár állami föld ingyenes használatára szerezhettek jogosultságot hátrányos helyzetű települések. A Nemzeti Földügyi Központ által meghirdetett pályázatokra 2018 őszétől 2019 nyaráig, két ütemben lehetett pályázni. A szociálisan rászorulók megsegítése érdekében indított programban 17 megye 109 települése nyújtott be sikeres kérelmet szántó, legelő, gyümölcsös, fásított terület tartós bérlésére. Somogy megyéből egyetlen sikeres pályázat érkezett, Várda kapott mintegy 6,2 hektár földet ingyenes használatba 5 évre.

– Szerettük volna, ha a jó minőségű várdai földek a falu gyarapodását szolgálják – mondta el Varga András polgármester. – Évek óta pályáztunk állami földekre, eddig azonban csak egyéves bérletre kaptuk meg a területet. Idén viszont öt évre sikerült 6,2 hektárnyi földhöz jutnunk. Szántóföldi növényeket termesztenénk, főként napraforgót a jövőben, valamint uborkát, amelyet majd a horvát vállalat, a Podravka vásárol majd fel az elképzelés szerint – mondta el Varga András. Hozzátette: tizenkét közmunkás dolgozik a földeken, Bálint gazda pedig szakmai tanácsokkal segíti munkájukat.

– Az a célunk, hogy a lakosság jövedelemtermelő képességén javítsunk – jegyezte meg a várdai polgármester. – Ez a program újabb lehetőséget nyújt a magyar vidék további felzárkóztatására, segítséget ad a hátrányosabb helyzetű települések agrárgazdasági pozícióinak megerősítésére.

Az önkormányzatok mindezzel jogosultakká válnak valamennyi, a földekhez kapcsolódó agrártámogatás lehívására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában