különleges kezdeményezés

2019.10.02. 14:00

Almát terem a kéthelyi kerítés

Almával teli szatyrok lógnak egy kéthelyi ház kerítésén. Kárász Csaba és családja minden nap frissen szedett gyümölcsöt tesz ki, hogy a rászorulók elvihessék. Volt, aki banánnal hálálta meg a ropogós vitaminforrást.

Góz Lilla

Roskadoznak a Kárász család almafái a sok gyümölcstől. A piros lassan leérik, de a zöld almából még van bőven. Nem a pitébe kerül a gyümölcs, hanem a kerítésre. Csaba, a családfő minden nap kisfiával, Barnával többzacskónyit szed róluk, amelyeket aztán kilónként porcióznak, s akasztanak ki a lécekre. Még Pumpa, a fekete schnauzer is el-elcsen egyet-egyet az almából.

– Tavaly tíz-tizenkét láda almát raktunk le a pincénkbe, folyamatosan válogattuk át, de nagy része tönkrement. Ezután a feleségem ötlete volt, hogy adjuk oda azoknak, akik elfogadják és szívesen elvinnék – mondta el Kárász Csaba. Amióta az „Elviheted, ha szereted”-cetli kint van a kerítésen, bátrabban veszik le az almával teli csomagokat a falubeliek. Egy nagymama hét unokájának vitt az almából, de volt olyan gyerek is, aki a kedvességünket meghálálta. – A pár házzal arrébb lakó szomszéd kislány az édesanyjával kerékpározott, megkérdezte, hogy vihet-e az almából, mondtuk, hogy nyugodtan kóstolja meg, majd öt-tíz perc múlva jött vissza és hozott pár banánt az egyéves kisfiunknak, nagyon aranyos, kedves volt – jegyezte meg lapunknak Kárász Csaba.

Szeretnek segíteni a kéthelyiek

– Az idei évben első ízben helyezte ki a család az egykilós csomagokat, vitaminhoz juthatnak azok a családok, akik nem tudják megvásárolni a gyümölcsöt, vagy nem terem náluk otthon – mondta el Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. Hozzátette: a kéthelyiektől nem áll messze a jótékony kezdeményezés, a helyi gazdák a Magyarok Kenyere-program keretében többzsáknyi liszttel segítik az intézményeket, amelyeket karácsonykor adnak át. A közelmúltban tartott településen tartott futóverseny nevezési díjának egy részét egy helyi borászat felajánlotta. A több mint 400 ezer forintból kirándulásra és vitamincsomagra is jut a kéthelyi gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában