élet látás nélkül

2019.10.18. 17:30

Az elfogadást segítheti a láthatatlan valóság megismerése

Láthatatlan valóság címmel a vakok és látássérültek életét, mindennapjait bemutató rendezvényt szervezett a Vakok és a Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete valamint a megyei könyvtár. Pénteken nyílt meg a programsorozat, amelyre egy pécsváradi családot hívtak meg.

Harsányi Miklós

– Három gyermekünk van, a 24 éves Marcell nyolc évesen Stickler-szindróma miatt vesztette el a látását, a 11 esztendős Dorottyánál glaukoma vezetett a vaksághoz – mondta a pécsváradi Kopa Zoltánné. – A kaposvári összejövetel is lehetőséget nyújt, hogy az érdeklődők közvetlen tapasztalatot szerezzenek a vak emberek életéről és segítheti az elfogadást.

A 24 éves Kopa Marcell a pécsi egyetemen másodéves jogász hallgató. A sort hosszan lehet folytatni: a Janus egyetemi színház amatőr színésze, egy tánccsoport táncosa, a vakok egyesületének elnökségi, illetve egy szakkollégium tagja is. Négy éves korában jobb szemére vált le a retina, nyolc évesen a másikon. – Gyerekként sokkal könnyebb feldolgozni bármilyen sorscsapást – hangsúlyozta. – Úgy gondolom, három dolog segített igazán. Ezek közül első a családom: nem engedték, hogy elhagyjam magam. Másik a saját önállóságom, nem akartam, hogy kiszolgáljanak, s harmadik az Istenbe vetett hitem.

Arra a felvetésre, miszerint hogyan alakult az utóbbi időszakban az emberek megítélése a látássérültekkel szemben, Kopa Marcell azt mondta: valamilyen szinten pozitív irányba kezd változni a megítélésük, de még rettentő sok a munka. Nagyon sok olyan emberrel találkozik, akikben még különböző sztereotípiák, illetve félreértések vannak. Úgy érzi: rendbe kell rakni az emberekben egy csomó mindent.

– Minél jobban érzékenyítve vannak az adott településen az emberek vagy empatikusabbak, annál inkább nem a sajnálat lesz az elsődleges érzés, hanem inkább egyfajta természetes kíváncsiság, jóindulat – emelte ki. – Viszont ha ez fordított arányban van, akkor annál inkább a sajnálat lesz az erősebb vagy épp a félelem. Mind a két végletet tapasztaltam már.

Elfogadó tinik

Szemtelenül vidám család címmel kerekasztal beszélgetést rendeztek középiskolásoknak a Kopa család részvételével, a találkozónak a megyei könyvtár adott otthont. Előtte Kopa Marcell és Kopa Dorottya szavalatát hallhatták a diákok, és Rosta Géza is fellépett. Horváth Péter, a könyvtár igazgatója köszöntötte a vendégeket, és Dányádiné Molnár Cecília, a vakok és gyengénlátók egyesületének somogyi elnöke nyitotta meg a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában