nyugalom

2019.10.25. 11:30

Csend a lelke mindennek: nem fértünk fel a zajtérképre

Uniós jogszabályi kötelezettség, hogy települési stratégiai zajtérképeket kell készíteni, és ezt ötévente meg kell újítani. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. térképére Somogy az idén nem fért fel.

Kovács Gábor

A hangforrások nem okoznak gondot Balatonszentgyörgyön, az ipari vállalatok és a mezőgazdasági üzemek, valamint telephelyek zajszintjei sehol sem zavarják a helybelieket, felelte érdeklődésünkre Farkas László, aki polgármester és egyben az állomásfőnök is Balatonszentgyörgyön, így közelről tapasztalja a vasút zaját.

– Ami zaj- és a közlekedésből adódó veszélyforrás is egyben, az a 76-os út Balatonszentgyörgyön átmenő szakasza, azonban itt az elkövetkezendő időszakban elkészül a gyorsforgalmi út elkerülő része, így tovább csökken a zaj a település belterületén – mondta Farkas László.

Ma már a korszerű technológiával készült motorok miatt a vonatok zajszintje szinte mérhetetlenül alacsony, hangsúlyozta. Ezért további zajvédő falakra nincs igény a Balatonnál. A megépülő gyorsforgalmi út nyomvonala mellé szándékosan nem kértek zajlehatároló falakat, mert nem szerették volna a rálátást elzárni a településre a gyorsforgalmi útról.

A korábbi években Balatonberényben arra panaszkodtak a turisták és a helyiek, hogy elviselhetetlenül hangosak a seregélyriasztó hangágyúk. Horváth László polgármester elmondta: a gond megoldódott, mert a kormányhivatal környezetvédelmi osztálya hozott egy rendeletet, kötelezték a gazdákat, hogy méressék be, állítsák be az irányt, a gyakoriságot, és hangerőt. Ezért az idén már nem volt panasz. Így a településen már nincs olyan hangforrás, ami zavarná a lakók nyugalmát.

Mindenmentesek

A Herman Ottó Intézet stratégiai zajtérképei a közúti, a vasúti, illetve a légi közlekedéshez kapcsolódó zajszinteket mutatják be kibocsátási adatokat figyelembe véve számításmodellezés alapján.

Vésén a forgalmas 61-es főút hangja érinti ugyan a mellette lakókat, de hozzászoktak az évek alatt. A belső utcákban már zavartalan a nyugalom, mondta Bertók László polgármester. A falusi turizmus miatt érkezők és a betelepülők vonzerőnek tartják a csendes, nyugodt környezetet. Ezt tapasztalták az önkormányzati és a két magántulajdonban lévő vendégházban.

Mester Balázs Bárdudvarnok polgármestere azt mondta: a faluban nincs ipari tevékenység, ezért nincs ipari zaj. S mivel közösen dolgoznak a fényszennyezés csökkentésén az áramszolgáltató szakemberei és az ELTE kutatói, nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a zselici vidék olyan tája lesz Bárdudvarnok, ahol nincs zaj-és fényszennyezés sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában