előadás

2019.10.08. 14:00

Dudaszóra álmot sző a Rőtökör

Három éve járják az országot előadásaikkal, szórakoztatták a közönséget már különféle fesztiválokon, többek közt Budapesten, Zalaegerszegen, Tihanyban, de ahová a legjobban kötődnek, Szennában első alkalommal mutatkozott be a napokban a Rőtökör Társulat.

Andricz Gabriella

Történeteik elsősorban gyerekeknek szólnak, játékukkal a múltat, a vidék történeteit elevenítik fel és teszik érthetővé a kicsik számára. A négy- fős társulat tagjai Csépke Zsuzsanna, Czigány Tamás, Farkas Gergely, Dóra Áron népzenészek, népművészek a vásári bábjáték hagyományát is felelevenítve olyan értéket teremtenek, amelyben benne van a népzene, a tánc, a tárgyalkotó kultúra, a humor, és az őszinteség.

– Egy kézműves tábor kapcsán alakult a társulatunk kezdetben a magunk örömére, és szórakoztatására. Annak ellenére, hogy mindennapi munkánk eléggé távol sodor minket egymástól, Szennához mindannyian erősen kötődünk – mondta el Farkas Gergely a népművészet ifjú mestere, népijáték-készítő, a Szennai Skanzen munkatársa. – Olyan témákat és meséket dolgozunk fel, amelyek visszavezetik a gyerekeket a népi világba. Olyan helyzeteket teremtünk, amelyek a gyermekek mindennapjaihoz is közel állnak. A hagyományainkat ma már tanítani kell, hogy a gyökereinket ápoljuk, életben tartsuk. Beszéddel, magyarázattal már nem lehet átadni azt, mert nincs rá igény, nem kell. Zenével, játékkal lehet csak, mert arra kíváncsiak az emberek. A gyerekeken keresztül lehet megszólítani a felnőtteket.

Czigány Tamás mesemondó szavain csüngnek a gyerekek, pisszenés nélkül követik az esemény fordulatait. Duda, koboz, csörgődob hangja fokozza a hangulatot és a mese végén a gyerekek együtt éneklik az ismert népdalokat. – Az élőszavas színház mellett árnyékszínházi játékkal is foglalkozunk, ezen kívül más népek mesefeldolgozására is készülünk. A következő darabunk egy szibériai történet lesz, egy sámánmese, nagyméretű bábokkal, amelynek érdekessége, hogy tűz mellett játsszuk majd.

A szennai muzsikusokat már országszerte megismerték

Ludas Marci, Kígyós Jancsi meséje

A Rőtökör társulat jelenleg három mesefeldolgozást tartogat a tarsolyában, Zöld Péter és Ludas Marci története mellett, legutóbb Kígyós Jancsi történetét láthatta a szennai közönség. A mesében egy régi szekrény szolgált színhelyül, fából, gyapjúból készült bábok keltek életre, régi magyar hangszereken megszólaló muzsika kíséretében. A következő bemutatót jövő nyárra tervezi a társulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában