választási csalás?

2019.10.23. 12:27

Ellepték Kisberényt az idegen választók, csoportosan jöttek elő a házakból

Egyetlen napra, majdnem a duplájára duzzadt a Kisberényben élők száma az október 13-ai választásokra, ezért megismételt voksolást rendelt el a Területi Választási Bizottság. Vizsgálják, hogy történt-e választási csalás a friss bejelentkezések miatt.

Kovács Gábor

A választást megelőző két-három hétben 124-en jelentkeztek be állandó lakcímre a településen. A választás előtt a névjegyzékben 124-en szerepeltek, ám ez a szám hirtelen 252-re nőtt. Az őslakosok azt állítják: csupa-csupa idegennel találkoztak aznap.

Több megyéből, Szegedről, Pécsről, Zalaegerszegről érkeztek – állítja Németh Sándorné, aki a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt az előző ciklusban, és 38 éve él a faluban, s akinek a lánya a szavazóbizottság tagjaként belelátott a jegyzékbe. A választás előtt nem láttak idegeneket faluban, csak a választás napján: csoportosan jöttek ki a házakból, a helyiek megmutatták azt is, melyik ingatlanokból jöttek elő az ismeretlenek. Miszi Lászlóné azt is elmondta: azok szavaztak sokan, akik nem életvitelszerűen élnek Kisberényben. Ügyvédek, doktorok voltak itt, akiknek vállalniuk kell a következményeket. Misziné azt szeretné, ha a „kisberényi falunép” döntené el a választásokat.

Néhány éve Kisberényben telepedett le egy összetartó szellemi, vallási közösség, akik kertészettel, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Üres házakat vásároltak fel a faluban, és közösségi imaházat építettek. Az előző polgármester alatt a képviselőik bejutottak a testületbe. Sikerült beszélnünk a közösség egyik tagjával. Bazsó Döníz elmondta: szerinte nincs sok feszültség, konfliktus a faluban. Őstermelői rendszert, vegyszermentes gazdálkodást működtetnek, és a piacra viszik a termékeiket. Szerinte legitim volt a voksolás, de sok mindent meg kell újítani a választások után.

Frissítés cikkünk nyomán

Helyszíni riportunk után jelentkezett a kisberényi Égi Út egyesület vezetője. Ottjártunkkor a faluban próbáltuk felvenni a kapcsolatot az egyesület képviselőivel, akkor nem jártunk sikerrel.

Mészáros Szabolcs cikkünk megjelenése után visszautasította, hogy az általa vezetett vallási egyesületet a választásokkal összefüggésbe hozzák. Hozzátette: Kisberényben az újabban beköltözők egy önfenntartó, gazdálkodó közösséget igyekeznek létrehozni, de közülük nem mindenki követi az Égi Út egyesület tanításait. Ezért nem a kisberényi közösség épít imaházat, hanem az Égi Út egyesület egy kulturális és szellemi központot. Az egyesület egyes tagjai helyiek, a többiek az ország más területein élnek. Az utóbbi a túlnyomó többség, ezért az egyesület működése országos. Az egyesületnek nincs közvetlen köze a kisberényi közösséghez, és semmiféle kapcsolódása sincs a szcientológiai egyházhoz, vagy más egyházhoz.

Mészáros Szabolcs maga is indult az önkormányzati választásokon, és független képviselőként be is jutott volna a testületbe. Az indulását azonban külön kezeli az Égi Út egyesület tevékenységétől. Megválasztása esetén valós munkalehetőségek megteremtésén munkálkodna pályázatok segítségével, hogy a helyieknek ne a közmunkából kelljen megélniük. Úgy tartja, hogy az egyesület működtetésével tett szert gyakorlati tapasztalatokra ezen a téren.

Az új választást november 10-én tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában