szakmák népszerűsítése

2019.10.30. 09:00

Gyáréjszakák: megnyitják kapuikat a somogyi üzemek

Megyénkben is egyre komolyabb nehézséget jelent a szakképzett dolgozók hiánya: a cégek minden lehetőséget megragadnak, hogy vonzóbbá tegyék tevékenységüket a pályaválasztók előtt; novemberben a Modern Gyárak Éjszakájára készülnek Somogy három településén, négy vállalkozásnál.

Harsányi Miklós

– A betanított munkások aránya a jövőben megyénkben is csökken – mondta Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója. – A jó szakmunkásra ugyanakkor egyre nagyobb szükség lesz. Bár nem egyik évről a másikra zajlik az átállás, de a folyamat már elkezdődött. Nyolc általánossal a tömeggyártásban jelenleg összeszerelő munkakörben alkalmazunk dolgozókat, két somogyi telephelyünkön – Kaposváron és Marcaliban – még mindig több mint 500 alkalmazott végzi ezt a feladatot két-három műszakban. Az ipari szerkezetváltozás valamint a fél-, illetve teljesen automatizált termelés erősen befolyásolja a foglalkoztatást is.

Kifejtette: a mostaninál még inkább felértékelődnek a piacképes szakmák. Cégüknél az újabb szerelősorokon már üzembe helyeztek hegesztő és forrasztó automatákat, de a megfelelő szakképesítéssel rendelkező, jó kézügyességű dolgozókra biztosan szükségük lesz. Bizonyos feladatokat – többek között az akkumulátor celláknál a rezgéscsillapító gumiszalag elhelyezését és a termékek külső megjelenésének minőségi ellenőrzését – később is csak tapasztalt munkások végezhetnek.

– A vállalkozásunk a gépgyártástechnológiai technikus képzésének köszönhetően megoldotta a legégetőbb munkaerőhiányt a CNC gépkezelőknél, s évente 5–10 pályakezdő fiatalnak adunk munkát – mondta Kocsis Péter, a nagyatádi Büttner Kft. kereskedelmi igazgatója. – Ezzel együtt is vannak nálunk hiányszakmák. Szükség lenne például felsőfokú gépészdiplomás CAD-CAM technológusokra.

Hosszú távon ellensúlyozni igyekszünk az egyre erősebben tapasztalható szakemberhiányt, és az itt kiképzett szakemberek elvándorlását. A Modern Gyárak Éjszakája programban is emiatt veszünk részt, a gépipari szakmákat igyekszünk népszerűsíteni.

Novemberi gyáréjszakák

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium harmadik alkalommal rendezi meg a Modern Gyárak Éjszakája programot november 15-én. Cél a lakosság és a vállalkozások figyelmének felkeltése a piacvezető ipari technológiák iránt.

Ojtó Lajos, a SKIK alelnöke kiemelte: a cégekhez látogatók első kézből kapnak információt, s olyan élményt élhetnek át, amire máskor nincs lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában