fotók

2019.10.09. 17:35

Kódfejtés és táborverés: Kaposváron zajlik országos járőrbajnokság

A szabadulószobából kódfejtéssel jutottak ki a versenyzők, s a géppuska és a pisztoly össszeszerelés sem hiányzott a feladatok közül: a Magyar Honvédség 2019-es járőrbajnoksága szerdán kezdődött Kaposváron, a logisztikai ezrednél 15 csapat versengett a bajnoki címért.

Harsányi Miklós

Rajt előtt gyors felszerelés – sisak, gázálarc, gépkarabély – ellenőrzést tartottak, s miután mindent rendben találtak, rögtön elindult a megméretés.

– Nézd meg a viharzsinórt és a kampókat – sorolta tempósan a feladatot az egyik induló társának, nyitányként sátrakat állítottak fel a csapatok. Ez volt a belépő: negyedórás szintidőt szabtak a szervezők, stoperrel mérték a gyorsan múló perceket. Profi munkát végzett a mezőny: a 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred sportpályáján mintaszerűen sorakoztak az egységes honvédségi sátrak. A résztvevők zsinórban kapták a feladatokat, melyek közül a fegyver összeszerelés sem hiányzott: a PKM géppuskán kívül egy AK 63-D gépkarabélyt valamint egy pisztolyt állítottak össze. Egy fegyverláda mélyére helyezték el az alkatrészeket, amelyeket egyesével szedtek össze a versenyzők.

 

– A cső és az ütőszeg után a zár következik – hallottuk a szolnoki helikopterbázis tagjától. Egy őrnagy tempósan futott a ládában lapuló újabb alkatrészért, miközben társa, egy főhadnagy szakszerűen szerelte össze a géppuskát. A két napos országos járőrbajnokságon 15 csoport indult, az egyenként hét tagú csapatokban öt férfi és két nő versengett, s a kiírás szerint az egyik csapattagnak 45 év felettinek kellett lennie. A versenyzők a gyorsan pergő idő ellen küzdöttek akkor is, amikor két BTR 80 páncélos szállítójármű alatt kúsztak át, s ezután rögtön a sportpálya felé vették az irányt, ahol ingafutásban bizonyíthatták állóképességüket. A házigazdák feladták a leckét: a távoli ponton elhelyezett felszereléssel – zubbony, póló, nadrág, sapka, bakancs – visszarohantak a célterületre, ahol egy fabábut öltöztettek fel.

– Összetett feladatokat kaptunk – mondta Zsótér Sándor főhadnagy, aki a kaposvári 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred színeiben indult az erőpróbán. – A csapat valamennyi tagjának száz százalékos teljesítményt kell nyújtania, kizárólag ettől remélhetjük az eredményes szereplést. Örülnék, ha dobogós helyen fejeznénk be a versenyt.

Fegyvert valamint műszaki felszerelést és élelmiszert tároltak azokban a ládákban, amelyeket egy teherautóról pakoltak le a katonák, a szabályszerű tárolást díjazták a pontozók. A szabaduló szoba és a fedezéképítésen kívül a fizikai, szellemi tesztből álló baka kvíz is próbára tette az ügyességüket, a verseny csütörtökön folytatódik.

A siker záloga a csapatmunka

Gavlik Péter ezredes, a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka nyitotta a járőrbajnokságot. A második napon menetgyakorlat egészíti ki a bajnokságot, melyre az ország távoli településeiről is érkeztek indulók.

– Öt éve vagyok katona, s legyen szó hivatásos vagy önkéntes szolgálatról, a honvédség sok lehetőséget biztosít a jelentkezőknek – felelte kérdésünkre a 29 éves Zsótér Sándor. – Második alkalommal veszek részt versenyen, mely szerintem nem csak a megméretésről, hanem a csapatmunkáról is szól. Kiváló a hangulat, mindenki bizonyítani akar, kíváncsian várom a következő. feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában