fotók

2019.10.07. 19:40

Lézertől robotig: csak a képzelet szab határt az új műhelyben

3D-nyomtató, programozható legorobotok és CNC-lézergravírozó is található abban a Digitális Készségfejlesztő Alkotóműhelyben, amelyet hétfőn vehettek birtokba a Mathiász János Szakgimnázium diákjai.

Góz Lilla

– Kevés olyan centrum van az országban, ahol minden tagintézmény kapott egy ilyen műhelyt – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Iskolánként 18 millió forintból hozták létre a DKA-műhelyeket. – Informatikában a balatonboglári iskola élen jár és bízom benne, hogy a rendelkezésre álló különféle eszközök segítségével bárki megvalósíthatja saját ötleteit, projektjeit, legyen szó digitális technológiáról, robotikáról vagy hagyományos szakmákról – jegyezte meg a kancellár. Hozzátette: a műhely pályaorientációs célokat is szolgál, hiszen általános iskolás csoportokat is várnak a nyitvatartási időben.

– A szakgimnázium igazi tudásközpontja városunknak, akik itt tanulnak, akár egy helyi nagyvállalatnál is kamatoztathatják a megszerzett tudásukat – mondta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a Siófoki Szakképzési Centrum és Balatonboglár együttműködése mintaszerű, mind szakmailag, mind pedig gazdaságilag.

– Haladni kell a korral és az iskola tanárai nem szégyellik, hogy van, amit együtt tanulnak diákjaikkal, hiszen olyan gyorsan fejlődik a világ, hogy nem lehet elég nagy tempóban haladni – tette hozzá köszöntőjében Móring József Attila.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a centrumnak és az iskolának, hogy 21. századi tudást szerezhetnek diákjaik. – A boglárihoz hasonló műhelyekkel a modern technika végre megérkezett az iskolákba.

Tematika is jár az eszközök mellé

A Siófoki Szakképzési Centrum mindegyik tagintézménye egy Digitális Készségfejlesztő Alkotóműhellyel gyarapodott, amelyhez a forrást egy GINOP- pályázat biztosította.

– 3D nyomtató, digitális CNC-maró, eszterga, varró- és hímzőgép, LEGO-robot, Arduino számítógépek és hagyományos fémipari, faipari és könnyűipari szerszámok, eszközök várják az érdeklődőket – sorolta Szamosi Lóránt kancellár. Kiemelte: a Digitális kompetenciák fejlesztése elnevezésű tanórai, szakköri tematika kidolgozását is oktatóik alkották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában