bárányhimlő

2019.10.01. 11:30

Magas az oltottsági arány Somogyban, de nem teljes

Szeptembertől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, az első vakcinát 13 hónapos korban kapják a kicsik, a másodikat 16 hónaposan. Bár a patikai forgalomban a két oltóanyag közül csak az egyik kapható, zökkenőmentesen elkezdődött az oltások beadása.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Gombnyomásra lekérdezhetik a kis, vidéki patikák is a nagy gyógyszerkereskedő cégek készleteit. Lengyeltótiban a Varivax bárányhimlő elleni oltóanyagból egyetlen darab van, de a másik hasonló készítményt, a Varilrixet csak decemberre lehet megrendelni. Somogyban tehát az oltóanyagok terén ugyanaz a helyzet, mint bárhol másutt az országban.

– Bekerült az oltási sorba a bárányhimlő elleni oltás, ám az oltóanyagot nem a szülőknek kell megvásárolniuk, mert a gyerekek automatikusan megkapják – mondta Szabó Péter Balázs, a lengyeltóti gyógyszertár vezetője, aki a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke is. – Tudni kell, hogy az oltóanyagok eleve korlátozottan állnak rendelkezésre, hiszen biológiai úton nehezebb előállítani ezeket, mint a tablettákat, mert vannak termelékenységi korlátaik.

Szabó Balázs hozzátette: a bárányhimlő az ősz-tavaszi időszakban fordul elő. Amikor a gyerek már közösségben van, felesleges ráoltani, mert szinte száz százalék, hogy elkapja a betegséget a többiektől. Ha be van oltva, akkor is megfertőződik, de lényegesen könnyebb a kór lefolyása.

Megyénkben a fertőző megbetegedések elleni kötelező védőoltások oltási aránya magas,99 százalék feletti, melyet évek óta tartani tudunk – válaszolta kérdésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal. Szerintük a magas átoltási arány köszönhető a megyében dolgozó háziorvosok és védőnők elhivatott munkájának. Sajnos azonban Somogyban is előfordul, hogy alapbetegség vagy valamely kezelés miatt nem részesíthető védőoltásban egy-egy gyermek. A betegség miatt indokolt oltáselmaradásokon kívül azonban az is előfordul, hogy oltásellenes mozgalmakkal találkoznak a megyénkben. – Az oltást ellenző szülők tévhitek alapján hozzák meg a döntésüket – hangsúlyozta a kormányhivatal –, mellyel elsősorban a saját gyermekük egészségét, de másokét is veszélyeztetik, hiszen megfosztják őket a hatékony megelőzés lehetőségétől.

Az ősszel 43 000 adag influenza elleni oltás jön a megyébe

A kötelező védőoltásokon túl önkéntesen kérhető, térítésmentes vakcinák beadásáról is dönthetnek a családok. Iskolai kampányoltás keretében a 12 életévüket betöltött leánytanulók kérhetik például a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés elleni védőoltást. Megyénkben 84 százalék feletti volt eddig az oltási arány, de volt olyan tanév, amikor a 87 százalékot is meghaladta. Influenza elleni oltásból a 3 év feletti gyermekek és felnőttek részére 43 ezer adag vakcinát biztosítanak a központi költségvetésből Somogyban a meghatározott kockázati csoportba tartozóknak, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, anyagcsere-betegségben szenvedőknek, illetve a krónikus máj és vesebetegeknek. A 6 hónaposnál idősebb, 3 évesnél fiatalabb, krónikus betegségben szenvedő picik számára pedig 120 adag vakcinát biztosítanak az országos készletből. A térítésmentes influenza elleni védőoltásokat azonban még nem elegen veszik igénybe, mert az előző évi szezonban 65 százalék volt az oltóanyag felhasználás. Térítés ellenében természetesen a patikákban bárki hozzáférhet az influenza elleni védőoltáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában