kiállítás

2019.10.16. 16:48

Manuális műveletek a megyei múzeum kortárs tárlatán 

Szokatlan képzettársítások, ellentmondásos kettősségek jelennek meg a magyar kortárs művészet egyik meghatározó alakjának, Hegedüs 2 Lászlónak kaposvári kiállításán a Rippl-Rónai Múzeumban.

Andricz Gabriella

A Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, fotóművész, aki Munkácsy-díjjal elismert festőművész is egyben, ezúttal egy sorozatokra épülő tárlattal mutatkozik be Kaposváron. Életművének egy olyan keresztmetszetét tárja a látogatók elé, amely bepillantást enged sokoldalú látásmódjába.

A három teremnyi, több mint húsz alkotás közül a legkülönlegesebbek azok a képek, amelyeken hétköznapi tárgyak, bakelitlemez, dominó, cseresznye kerül a festmények terébe. Ezeket az alkotásokat Képíró Ágnes hódmezővásárhelyi művészettörténész a kiállítás megnyitóján így értelmezte: Hegedüs 2 László a mágikus realizmus képviselője, akinek munkáira a többszólamúság jellemző olyan módon, hogy a szemlélőnek idegennek tűnő anyagok a különbségek ellenére kiválóan muzsikálnak együtt. – Érzékenyítő, elgondolkodtató munkák, amelyeket a játékosság, a derű éppúgy jellemez, mint a líraiság, a letisztultság – mondta. – Kiállított műveinek valamennyi látványeleme a művész szándéka szerint a vizualitást szolgálja. A szemlélő egy fanyar humort árasztó hangulatot vihet tovább magával a kiállítótérből, megállapítva, hogy az alkotó vizsgálódásainak végeredménye minden vonatkozásban egyéni és eredeti.

A tárlatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében nyitotta meg Ábrahám Levente múzeumigazgató és Jágerné Katona Zsuzsanna, Kaposvár kulturális referense.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában