Magyar falu program

2019.10.30. 17:49

Modern óvodák, új kisgépek érkeznek a programmal a falvakba

Újabb 20 milliárd forint sorsáról döntött a kormány a Magyar Falu Programban, amelyből eddig összesen több mint 1,1 milliárd érkezett Somogy megyébe.

Koszorus R.

Tizenegy lovaGrend részvételével kezdődött szombaton Patcán a 7. várjátékok és középkori családi fesztivál kétnapos programja. A nehézgyalogság és a talpas katonák, valamint kísérőikként fehérnépek és gyerekek a középkori magyar történelem különféle korszakait villantják föl, fegyverforgatási, viseleti és egyéb bemutatókkal, majd a hagyományos látványos várostrommal.

Fotó: Lang Róbert

A települések elsősorban óvodafejlesztésre, kistelepülési járdák építésének, felújításának anyagtámogatására, eszközfejlesztésre belterületek karbantartásához és önkormányzati utak felújítására nyertek támogatást.

Buzsák önkormányzata csaknem 15 millió forintot nyert óvodafejlesztésre. – Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis nálunk növekszik a fiatal lakosok száma – mondta lapunknak Kara Lajos polgármester. – Eddig két csoporttal működött az óvodánk, de lassan telt ház lesz. Ezért egy új csoportszobát szeretnénk kialakítani, tornateremmel és kiszolgáló helyiségekkel.

A munkát jövőre szeretnénk elkezdeni, s így eggyel nőhet a működő csoportok száma.

A bőszénfai önkormányzat 12,4 millió forintos támogatást nyert a Magyar Falu Program pályázatán eszközfejlesztésre. – Egy ötven lóerős traktor, pótkocsi és fűkasza megvásárlását tervezzük ebből az összegből – tudtuk meg Nyitrai István polgármestertől. – Már legalább négy éve próbálkoztunk azzal, hogy forrást találjunk erre a célra. Sajnos az élőerő egyre kevesebb a településen, ezzel a géppel pedig egy ember 8-9 munkáját el tudja majd végezni.

A Magyar Falu Programból ebben a körben 1349 pályázat kapott támogatást, ezzel az idén 3500 fölé emelkedik a pozitívan elbírált projektek száma. S végső soron az érintett települések hetven százaléka már támogatáshoz jutott a programból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában