felújítás

2019.10.14. 21:00

Sikeresen zárultak Fonyód óvoda és bölcsőde megújításra vonatkozó pályázatai

Örömmel vették birtokba a lurkók a megújult Fecskepart Óvodát és Bölcsődét Fonyódon. Az intézmény teljesen megújult és bővítették is.

Koszorus Rita

Fotó: Kajetan Jacint

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) sikeresen zárultak Fonyód óvoda és bölcsőde megújításra vonatkozó pályázatai. A város összesen 239 millió forint támogatásból újíthatta meg, bővíthette és végezhetett energetikai korszerűsítést a Fecskepart Óvodán és Bölcsődén. A munkák elvégzéséhez ugyanakkor jelentős, 160 millió forint önerőt is biztosított a Balaton-parti város. – Az óvoda fejlesztése közös eredményünk – mondta az ünnepélyes átadón Hidvégi József, polgármester. – A projektet Fonyód városa, a kormány és a megyei önkormányzat közösen bonyolította. Az eredmény pedig a közös erőfeszítéseink gyümölcse.

A városvezető hozzátette: a szülők, nagyszülők, óvónők a kivitelezési munkák idején is konstruktívan álltak a fejlesztéshez és sokat segítettek. – A város a korszerűsítéssel megtette a magáét – fogalmazott a városvezető. – Mostantól modernebb, környezetbarát körülmények között tölthetik mindennapjaikat a gyerekek. A feladat adott a fonyódi fiatalok, családok számára: telepedjenek le Fonyódon, találják meg itt a számításukat és itt vállaljanak gyermeket azért, hogy minél több kisgyermek töltse meg az óvodát és a bölcsődét. Ők jelentik ugyanis mindannyiunk, a város közös, reményteljes jövőjét.

– Fonyód olyan település, ahol látványos a fejlődés – fogalmazott Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Itt nem csak nyáron van élet, hanem ősszel, télen és tavasszal is. Egy hiánypótló beruházás valósult meg, amelybe jelentős önerőt is tett az önkormányzat. Ez azt üzeni, hogy a fonyódiak bíznak a jövőben.

Új arcát mutatja az óvoda, a bölcsőde

Gyakorlatilag a falakon kívül minden megújult az intézményben: a villanyhálózattól a padlóburkolatig, a fűtés korszerűsítésétől a hőszigetelésig. A belső világítótesteket lecserélték és az épület északi szárnyában új helyiségeket alakítottak ki: az intézmény egy tornateremmel, új irodahelyiségekkel és raktárakkal is bővült. A beruházás a bölcsődét is érintette, azért, hogy több picit tudjanak fogadni, új csoportszobát hoztak létre.

A hatékonyabb energiafelhasználás és racionális energiagazdálkodás érdekében fejlesztették az épületet. A villamosenergia-fogyasztás részbeni kiváltása céljából a tetősík egy részén közel kilencven napelemes energiatermelő panelt helyeztek el.

„Bátorság és remek szakmunka”

Elismerően beszélt a fonyódi fejlesztésekről az óvoda és bölcsőde átadóján Neszményi Zsolt kormánymegbízott. – Ezek a pénzek a lehető legjobb helyre kerültek – mondta a kormánymegbízott. – Fonyód vezetése volt olyan bátor, hogy belevágott ebbe a beruházásba és hozzátett nagyon jelentős, 160 milliós önrészt. Ez egy óriási dolog egy település életében!

– Végre méltó körülmények között lehetnek biztonságban a fonyódi apróságok és kulturált körülmények között dolgozhatnak a pedagógusok – méltatta a fejlesztést Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője. – Azt kívánom, hogy a megújult környezet inspiráló hatású legyen és még aktívabb legyen az eddig is tenni akaró, lelkes közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában