barcsi vadászmezők

2019.10.15. 11:15

Vadmacska kölyköt találtak az úton

Vadmacska kölyök került a drávaszentesi madárrepatriálóban. Barcs külterületén találta meg egy állatvédő. Először azt hitték, hogy házi macska, majd vad viselkedés utalt a védett fajra. Még nem tudni, hogy hibrid állatról van-e szó, a genetikai vizsgálat fogja megállapítani.

Góz Lilla

Barcs külterületén a tejüzem felé vezető úton mozgásra lett figyelmes Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyének vezetője.

– Az út közepén gubbasztott, felvettem és egy ismerősömhöz került, aki arra lett figyelmes, hogy a macska nagyon vad, fújtat, nem házimacska módjára viselkedik – mondta el az állatvédő. Hozzátette: az ételt elfogadta, de nem lehetett hozzányúlni, a befogása sem volt könnyű. Biczák Balázs felvette a kapcsolatot a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, Csór Sándor természetvédelmi őr vitte el az állatot a a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra.

– Az sem kizárható hogy hibrid, a házi macskák kijárnak a védett területre, itt pedig vadmacskával párosodhatnak – mondta el Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője. Hozzátette: korábban Drávaszentesről érkezett bejelentés, hogy a 3 kölyök macska közül az egyik nem fogadja el a tejet és nagyon vad. Kiderült, hogy a pajtában egy hibrid macska volt.

– A faj fokozottan védett, ha hibrid, akkor is a magasabb védettségi státusz vonatkozik rá, ez esetben a vadmacska előírás érvényes – jegyezte meg Horváth Zoltán. Hozzátette: a hibridizáció miatt genetikai leromlás lesz tapasztalható hosszú távon a tiszta vérű vadmacska populációjában.

– A vadmacskát nagyon nehéz megfigyelni, ha zavarást érzékel azonnal továbbáll kölykeivel, a Dráva mentén és az Északi-középhegységben van stabil populációja – mondta el a tájegységvezető. Hozzátette: a kölyök esetében szőrből vesznek mintát és a genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. A Barcson talált pár hónapos vadmacska naponta 3-4 naposcsibét fogyaszt a drávaszentesi állomáson.

– Nagy izgalommal fogyasztja a csibéket, mint egy tigris elkapja a nyakánál fogva és elviszi a helyére – mesélte Horváth Zoltán. A kölyköt mindenképpen visszaengedik a természetbe.

A láthatatlan erdei ragadozó

A vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberlakta településeket, a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal. A házimacskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban töltik. A vadmacska Európában sokfelé veszélyeztetett faj, Magyarországon is csökken populációja. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer Ft.

 

Fotó: Schulcz Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában