jogorvoslati kérelmek

2019.10.19. 17:26

Van ahol újraszámolják a voksokat, vagy megismétlik a szavazást

Sok jogorvoslati kérelem érkezett a Területi Választási Irodához. Több helyen meg kell ismételni a voksolást.

Koszorus Rita

Tizenhárom bejelentést tárgyalt a Területi Választási Bizottság (TVB), öt esetben újraszámlálást kértek a panaszt tevők. – Balatonlellén a képviselők választásának eredményét támadták meg, Balatonszabadin és Rinyabesenyőn a polgármesterit, Marcaliban és Nagyatádon pedig egy-egy egyéni választókerületi képviselő választás eredményét – mondta Sárhegyi Judit, megyei jegyző, a Területi Választási Iroda vezetője. – Az újraszámlálás nem befolyásolta a választás eredményét.

Különösen megnőtt a népesség Kisberényben a voksolásra. – A választás kitűzésekor a névjegyzékben 128-an szerepeltek, ez a választás napjára 252-re kúszott fel – tudtuk meg Sárhegyi Judittól. – Sok választópolgár jelentkezett be egy adott címre közvetlenül a voksolás előtt. Ez felveti a választás tisztasága elvének befolyásolását. Ezért a Területi Választási Iroda vezetőjeként feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, és a Somogy Megyei Kormányhivatal is hatósági ellenőrzést végez.

Taranyban a választási bizottság tagjai a mozgóurnás voksolásra nem vittek mozgóurnát. Így aztán a leadott voksokat a kezükbe gyűjtötték, és így vitték be a szavazókörbe. Ezért a Területi Választási Bizottság (TVB) 001. számú szavazókörben megismételteti a polgármester választást.

Kelevízen azt kifogásolták, hogy a nyilvánosan közzétett szavazólapmintát szórólapként használták. Erről kiderült, hogy nem kampánysértő. Lengyeltótiban a bejelentő szerint autóval utaztatták a választókat a szavazóhelyiségbe. A TVB megállapította, hogy valóban szervezetten történt a választók szállítása, ezért a települési roma nemzetiségi választást meg kell ismételni.

Kadarkúton a Munkáspárt a választási bizottság egy delegáltjának az összeférhetetlenségét firtatta, amelyet elutasított a TVB.

Novemberben újra választ Kisberény

A TVB döntése alapján a kisberényi polgármester és képviselő választást november 10-én meg kell ismételni. A választást megelőző két-három hétben 124 személy jelentkezett be állandó lakcímre a településre, amely miatt megalapozottnak tartotta a helyi választás eredményét megtámadó fellebbezést a bizottság.

Sárhegyi Judit lapunknak elmondta: a TVB pénteki döntései nem jogerősek, ellenük a döntéshozataltól számított három napon belül van fellebbezésnek, illetve bírósági felülvizsgálatnak helye.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában