mikrochip

2019.10.18. 11:30

Véráramba juttatott chippel elemzik az állatokat

Friss, innovatív, és itt-ott meghökkentő ötletekkel álltak elő azok a hallgatók és diákok, akik a Kaposvári Egyetem országos agrár startup ötletversenyére neveztek.

Koszorus Rita

Sz‡nt—verseny Kaposv‡ron

Fotó: Lang Róbert

Egy véráramba juttatott mikrochip, amely hasznos információkhoz juttatja az állattartót, ez a fiatal szakemberekből álló iMeg team ötlete. – A hormonváltozást és a betegségeket felismeri – mondta Fehér Sára, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium győztes csapatának egyik tagja. – Ez azért lehet hasznos, mert felesleges állatorvosi költségeket lehet spórolni vele. Például, egy bakteriális vagy vírusos betegséget is észlelni képes.

– A vérösszetétel elemzésével következtetni tud a találmányunk az állat egészségi állapotára, hogy ivarzik-e, vagy vemhes-e – tette hozzá Nagy Balázs, az iMeg teamből. – Azért választottuk ezt a projektet, mert mindhármunkat az állattenyésztési ágazat érdekel, és ebben is szeretnénk a későbbiekben elhelyezkedni.

– Az ötlet kidolgozása közös volt, mindannyian hozzátettük a magunkét – mondta Fehér Sára. – Arra nem számítottunk, hogy megnyerhetjük ezt az ötletversenyt, igazából csak poénból indultunk el. Akkor vált világossá számunkra, hogy tényleg győztünk, amikor a befektetőket is elkezdte érdekelni az ötletünk.

A fiatalok által megálmodott, szó szerint állati okos mikrochipre azonnal volt érdeklődő, a fejlesztés sikeressége a prototípus elkészítésén múlik.

A zöldítés egy egészen megmagyarázható fogalom, tulajdonképpen az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok összességét nevezzük így. – A mi ötletünk az volt, hogy a mezőgazdaságban népszerűsítsük a zöldítést – mondta Marinov Bence, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium csapatának tagja. – Az európai uniós támogatások ma már kötődnek a zöldítéshez, mégis hazánkban a gazdák erre nem nyitottak. Ezért létrehoztunk egy telefonos applikációt, amely mezőgazdasági gépekhez kapcsolódna.

Demokratizálnák az élelmiszer-termelést

Tehetséges egyetemistákból áll a bedrock.farm társalapítója, akik egy beltéri precíziós növénytermesztési rendszer, és az a mögé kidolgozott pénzügyi modellel, továbbá skálázási tervvel érkezett a versenyre.

– Ez egy már élő startup vállalkozás, ami a napokban befektetést is nyert – mondta el Balázs Bence, a bedrock.farm egyik tagja. – Az egyetemi kategória első helyét sikerült elérnünk. Az ötlet gazdái Balázs Bence, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója, a csapat másik fele Szűcs Endre pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul.

– Hisszük, hogy egyszer demokratizálhatjuk az élelmiszer-termelést, ami véleményünk szerint napjainkban igencsak tőke- és tudásintenzív iparág. Automatizált rendszereink és platform modellünk ezeket a belépési korlátokat szeretné csökkenteni. Hisszük, hogy a városba be tudjuk hozni a mezőgazdaság bizonyos részét, s ezzel új terülteket nyitunk a jövő mezőgazdasága számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában