közgyűlés

2019.11.28. 17:30

A helyi adók nem emelkednek jövőre, de buszjegy és a parkolás ára igen

Még mindig nem oldódott meg a vitatott kompenzációs ellenzéki mandátumok ügye a kaposvári képviselő-testületben. Döntés született viszont a csütörtöki közgyűlésen arról, hogy jövőre sem emelkednek a helyi adók, ám picivel drágábban buszozhatunk és parkolhatunk.

Kovács Gábor

A közgyűlés kezdetén Gálosi Vera, a Helyi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy Teveliné Horváth Melinda (Kaposváriakért Egyesület, Jobbik) részére adtak egy mandátumot, ez a döntés jogerős. Azonban egy szék még mindig üres maradt: a Felder Frigyest (KE-LMP) megjelölő határozat ellen jogorvoslati kérelem érkezett, ezért ezt a Területi Választási Bizottság tárgyalja. A helyzet visszássága miatt napirend előtti felszólalásában Pintér Rómeó, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az ellenzéki „kényszerkoalíciót” ostorozta. A mandátum-ügy lezárása még távoli, mert Pintér Attila (KE-MSZP) kérdésünkre azt felelte, számára kedvezőtlen döntés esetén kész a bírósághoz fordulni.

A képviselők elfogadták a város költségvetési beszámolóját a csütörtöki közgyűlésen. Kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett nulla az önkormányzat adóssága, hangsúlyozta Szita Károly polgármester. 53,6 milliárd forint a költségvetés főösszege, ennek 60 százaléka a készülő beruházások költsége.

Az erősödő helyi gazdaság tudja mérsékelten tartani az adópolitikát, értékelte Szita Károly. Hét éve nem volt helyi adóemelés a városban. Továbbra sem emelkedik a magánszemélyek kommunális adója, az építmény- és telekadó, az iparűzési és az idegenforgalmi adó. Az Együd Árpád Művelődési Központ, a megyei könyvtár, a múzeum belépői is változatlanok maradnak.

Két új fizető parkolót létesítenek, egyet a Teleki tömbbelsőben, és egyet a Vaszary parknál, az utóbbi a kórházi kezelésre érkezőknek ingyenes lesz. Jövőre a parkolás díjai 4 százalékkal emelkednek, és az éves bérletek ára még magasabb lesz, hogy minél kevesebb időt töltsenek a parkolóban a kocsik. A forgalom ugyanis nagy: egy év alatt 1337-tel több autó lett Kaposváron. A helyi járatú autóbuszdíjak felülvizsgálata 3 százalékos emelkedést hozott. Hogy ne kelljen még többet emelni a jegyárakon, 130 millió forintos támogatást nyújt az önkormányzat. Az önkormányzati bérlakások lakbérét 4,5 százalékkal emelik a szükséges 7,5 százalék helyett, mert inkább 3,1 millió forintos támogatást ad a város vagyonkezelőnek a rendszer fenntartásához. Így kap 2,1 millió forintot a kecelhegyi nyugdíjasház is.

A képviselők arról is döntöttek, hogy egy 42 helyes bölcsődét építenek, és egy műanyag borítású futópályát a Cseri parkban, Takáts Gyulának pedig szobrot állítanak a róla újonnan elnevezett téren. Ezentúl a nagyszülői GYED-en lévők ingyenesen használhatják a tömegközlekedést, és a lombikbébi programban részt vevők a kezelés közben is kérhetnek önkormányzati támogatást. Nadrai Norbert (Szőlősgazdák) módosító javaslatára a Gyöngyfa napközi otthon gondozottjai 10 ezer forint helyett 20 ezer forint karácsonyi támogatást kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában