közelebb a múlthoz

2019.11.19. 17:30

A könyvtár nem csak a kultúra és tudás, de a segítségnyújtás helyszíne is lett

A kultúránk a könyveinkben jelenik meg, általuk kerülhetünk közelebb a múltunkhoz – hangzott el a  megyei könyvtár születésnapján, amelyen szakmai napot és törzsgárda ünnepséget tartottak a könyvtárosok. Megszelídül a világ és a kultúrák közelednek egymáshoz a jó tékában, derült ki az egyik előadásból.

Kovács Gábor

Somogy-Kaposvár 1825-ben Festetics László gróf ezer forintot adományozott „a nemes vármegye kebelén felállítandó a nemzeti nyelv és művelődés ügyét szolgáló olvasó intézet” javára. A megyei könyvtár jogelődjét alapították meg ezzel, utalt a történetre köszöntőjében Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Horváth Péter könyvtárigazgató.

A keddi ünnepséget a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesületének megyei szervezete rendezte. Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere a köszöntőjében kiemelte: Szent Erzsébet napja illik a könyvtárosokhoz, akik maguk is szorgalommal, alázattal és csendesen dolgoznak a kultúráért.

Csak ráírnak a könyvtárosra a hétvégén az olvasók, hogy melyik könyv kell, és már viszi is – ilyen egy elhivatott vidéki könyvtáros élete, derült ki egy előadásból. Az én könyvtáram projekt gyakorlati tapasztalatairól tartott beszámolót Rázsits Veronika, a nagybajomi Gyergyai Albert Városi és Iskolai Könyvtár könyvtárosa. Tíz éve dolgozik egyedüli könyvtárosként a kisvárosban.

A nagybajomi könyvtárban 15 ezer kötet van, köztük 6 ezer gyermekkönyv. A könyvtár az egyedüli állandó nyitvatartási idejű kulturális intézmény a településen. A könyvtáros munkáját kulturális közfoglalkoztatott segíti, de az utóbbi években erre nem találtak jelentkezőt. Szerencsére a helyi Alternaiv ifjúsági és kulturális egyesület sok pályázatot nyert, amelyek megvalósítási helyszíne a könyvtár. Olvasóköröket építettek ki 7-12 éves gyermekeknek. A segítségnyújtás fontosságáról tartottak foglalkozást a hátrányos helyzetű kisiskolásoknak, ekkor magyar és lovári nyelven is elhangzott egy mese.

A somogyi könyvtárosok arról is hallhattak előadást, hogyan működik együtt a téka és az iskola jól egy csapatban, illetve mit tehetnek a siketek és más fogyatékossággal élők könyvtári ellátásáért.

Évtizedek óta szolgálják az olvasókat

1962 óta köszöntik a megye közkönyvtáraiban több évtizede könyvtárosként dolgozókat. Abból az alkalomból, hogy tíz éve van a pályán oklevelet kapott Huber Krisztina Szulok, Keszericze Gábor Somogyudvarhely, Kovács Zsoltné Lad, Krénusz Istvánné Hosszúvíz, Kristáné Soós Melinda Nagyberény, Lengyel Ferencné Szilvásszentmárton, Rázsits Veronika Nagybajom, Stikl Jószef, Ecseny és Varga Márta, Balatonboglár könyvtárosa. Húsz éves jubileumát ünnepelte Kiss Gábor, a Kaposvári Egyetem könyvtárának igazgatója, Lelovics Béláné és Szerencsés Anett, a Takáts Gyula megyei és Városi Könyvtár munkatársa. Harminc éve könyvtáros az egyetemi tékában Kollár Márta, és Marcaliban Király Erika. A szakma titkos szavazással ítélte az Olvasókért díjat Vágner Ildikónak, a megyei könyvtár feldolgozó alkalmazottjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában