jogászegyleti konferencia

2019.11.29. 17:01

A nagy elődök nyomában: legendás bohémek és szigorú jogászok

Mulatságos anekdoták és komoly szakmai bölcsességek hangzottak el a somogyi jogászegylet pénteki konferenciáján, amelyet „ A nagy elődök nyomában” címmel tartottak a kaposvári ügyészségi székház Kozma Sándor-termében.

Kovács Gábor

A jogalkalmazás mai állandóan változó világában nem árt visszatekinteni az elődökre, határozta meg a tanácskozás célját Tavasziné Nett Csilla, a Magyar Jogász Egylet megyei szervezetének elnöke a megnyitón. Nagy formátumú jogász egyéniségek képe bontakozott ki az emlékező előadások sorából, néhányukat még személyesen ismerhette a jelenlévők egy része.

– A bíró higgadtan, de kellő eréllyel és tapintatosan járjon el, de legyen végtelenül türelmes – idézett Vaszika Páltól Fellai-Markovics Róbert, a Kaposvári Járásbíróság bírója az előadásában. – Vaszika Pali bácsi nevelt a tárgyaláson, mert azt tartotta, ha valaki igazságot nem kaphat, az legalább jó szót kapjon.

A rendkívül felkészült és emberséges Vaszika Pál 1982-ben 65 oldalas írásműben fogalmazta meg az intelmeit a jövőnek és az Igazságügyi Minisztériumnak. Ebben szerepelt, hogy a bíró két dolog miatt tévedhet: a szubjektivitása és az elhamarkodottsága miatt. Az utóbbi ellen azonban megfontoltsággal lehet tenni, s a pályáján mindig ennek megfelelően járt el.

Vajon miért ment haza egyszer három taxival a Béke Étteremből a kaposvári Mayer Ferenc ügyvéd, aki a XX. század derekán fogalommá vált a városban? Ezt is megtudhattuk Stier Diána ügyvéd, a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara titkára és Vukovics István ügyvéd előadásából. A tüskés modorú, de valójában érző szívű Mayer „Öcsi” kissé illuminált állapotban azért rendelt három bérkocsit, hogy beülve a középsőbe Hruscsov konvoját utánozza. A nagy tekintélyű ügyvéd a humoros sztori ellenére komoly ember volt: ő alapította az 1-es számú ügyvédi irodát Kaposváron, és a keze alatt nőttek fel jogász generációk a megyében.

A gengszter ügyész emléke

Elődök, tanítók, barátok címmel emlékezett tanítómesterére, a 25 éve elhunyt Bárczy Tiborra Horváth Szilárd, somogyi főügyész. Bárczy Tibor egyszerre volt kulturált és rendkívül precíz jogi szakember, ugyanakkor örök bohém, aki a bűnüldözés napszámosának és megszállottjának tekintette magát, idézte fel Horváth Szilárd. Hozzátette: Bárczy Tibor jól értett a zsiványok nyelvén, akik megérezték, hogy nem akárki áll velük szemben, ő pedig ekkor éreztette a bűnözőkkel, hogy nincs esélyük. Ezért is hívták gengszter ügyésznek. Ugyanakkor zseniális meglátások és megoldási képesség jellemezte. A konferencia zárasaként László Balázs alügyész a kőröshegyi születésű Kozma Sándorról, az első magyar királyi főügyészről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában