csíkszentkirályi ajándék

2019.11.10. 17:57

Barátsággal tárva-nyitva az új székely kapu Bárdudvarnokon

Országhatárokon át szállítottak egy három méter magas székely kaput, amelyet a bárdudvarnoki művelődési ház előtt állítottak fel vasárnap Csíkszentkirály ajándékaként.

K.G.

Különleges kapocs tartja össze a két falut, mert nem csak az önkormányzatok tartják fenn a hagyományos testvértelepülési viszonyt, de két évtized alatt a somogyi és a székely családok valódi barátságokat ápolnak. Ékes példája ennek bárdudvarnoki Kovács Józsefné, aki 18-szor járt már Erdélyben, és ezért most egy emléklapot kapott a csíki küldöttségtől Forintos László korábbi bárdudvarnoki polgármesterrel egyetemben, aki szintén sokat tett az együttműködésért.

– Itt volt az ideje, hogy megnagyobbítsuk a barátságot – nézett végig a hatalmas székelykapun Jurcsák Levente, a csíki delegáció tagja. Elmondta, hogy a kapu György Gábor fafaragó műve, és a tölgyfát a hegyekből hozták hozzá. Három hónapig tartott a munka.

– A székely kapu sosincs zárva, tárva-nyitva van, mint a székelyek nyílt, emberszerető szíve – ezekkel a szavakkal avatta fel az alkotást Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere. A kapufaragás a székely népművészet világon egyedülálló ága, amely misztikus, mert a forrása egy ősi kultúra. A kapukra mindig erkölcsi értékeket, elvárásokat vésnek. A bárudvarnokit az a felirat díszíti, hogy a barátság és az összetartozás jelképe.

– Ez egy valódi testvériség, amelyet ápolni kell – mondta Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere, aki hozzátette: a kaput a csíkiek vitték Budapestig, onnan a bárdudvarnokiak vették át a szállítást. A székely kaput a megmaradás zálogának tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában