Gasztro fesztivál

2019.11.28. 21:00

Hurkaünnepre készül a hétvégén Somogy megye Szennában

Előre ki lehetne tenni a megtelt táblát Szennában mert már a készülődés is sok vendéget vonz. ezen a hétvégén rendezik a 13. szennai hurkaünnepet, amely a hosszú évek alatt az egész Zselic egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát.

Kovács Gábor

Szennai hurkafesztiv‡l

Fotó: Lang Róbert

Ilyentájt már napokkal a fesztiválkezdet előtt nem lehet szabad szálláshelyet találni a faluban, és ez az idén sincs másként. Családok, népes baráti társaságok érkeznek az ország minden tájáról, sőt, külföldről is a szombati rendezvényre. Két-háromezer ember megfordul ilyenkor a településen, és az idén november 30-ára ugyanennyit, ha még nem többet várnak. A hurkafesztivál a jó hírét kelti a településnek, évről évre emelkedik is a látogatók száma.

Hogy mindenkinek jusson a zselici hurkából, a szervezők minden évben egy kilométer vékonybelet vásárolnak, amihez két mázsa rizst és négy és fél mázsa hozzávalót adnak. Lesz olyan különleges változata is, mint az aszalt szilvás vagy a gombás hurka, de Szennában a hagyományos készítésűeket szeretik a legjobban, ez fogy leginkább, s most mindenki megkóstolhatja.

Az elkészítésénél a legfontosabb, hogy jól eltalálják az arányokat, és megfelelő legyen a fűszerezés, a bors, a majoranna, a vöröshagyma és egyéb összetevők jelenléte. Mindez régi szennai hagyomány, amelyet töretlenül visznek tovább.

– Olyan ételt mutatunk be, amelyet ma már nem sok falusi házban készítenek el – mondta Salamon Gyula polgármester. – Hozzátette: régen mindennapos volt télvíz idején, hogy vidéken disznót vágtak, és hurkát töltöttek a disznótor végén, de ma már faluhelyen is elég kevesen tartanak állatokat.

Tíz csapat készíti majd a helyi különlegességű, finomabbnál finomabb hurkákat a közönségnek. Csökölyről, Kadarkútról, Kaposszerdahelyről, Kaposvárról és a környező településekről érkeznek csapatok, és itt lesz Szenna két testvértelepülésének, az erdélyi Felsőboldogfalvának, és a lengyel Wiesnek a küldöttsége is.

A színpadon színes műsorokkal szórakoztatják a fesztivál vendégeit. A legjobban várt produkció a szennai Zselic Művészeti Iskola bemutatója, hiszen a fiatalok a Felszállott a páva élő televíziós adása után térnek haza, mert aznap tartják a népzenei tehetségkutató középdöntőjét. A lengyel vendégek fúvós­zenekari produkcióval járulnak hozzá a remek hangulathoz, mely után az érdeklődők Magyar Rózsa, Rony és a Forever Duó koncertjén pihenhetik ki a hurkaevés fáradalmait.

Salamon Gyula polgármester köszönetet mondott a fesztivál helyi segítőinek, akik évről évre rengeteget dolgoznak közös sikerükért. A településvezető arra invitált mindenkit, hogy minél többen jöjjenek el, és a finom hurka fogyasztása mellett személyesen győződjenek meg Szenna szépségeiről.

Az elkészítésnél az a legfontosabb, hogy jól eltalálják az arányokat a

versenyzők

Szennában töltötték az ország leghosszabb hurkáját

A szennai hurkafesztivál eddigi története arra szolgáltat bizonyítékot, hogy milyen sokan vannak azok, akik a gasztronómiai népi kultúra iránt érdeklődnek, és ápolják a hagyományokat a konyhában is. A fesztiválon megtapasztalható, hogy egy olyan egyszerű népi ételt, mint a hurkát, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek elkészíteni településeinken. A leghosszabb egybetöltött hurkát a szennai hurkafesztiválon készítették el, ami 583 méterrel tartja a magyar rekordot. Ezt a teljesítményt még senki sem tudta túlszárnyalni, pedig hagyományos kézi töltővel csinálták. A hurka egy hagyományos népi étel, a szennai pedig egy hagyományőrző közösség, így talált egymásra ez a kettő, tette hozzá Salamon Gyula polgármester. Egy tradíciót visznek tovább, ami a disznóvágás egy mozzanata. A hurka akkor készül, amikor a sertés minden egyes részét feldolgozták már, és a maradékból kell valami nagyon finomat kihozni. Szennában általában sikerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában