könyvtár

2019.11.13. 17:49

Magyar szerzők magyar nevükön is többet publikálnak

November tizenharmadikán, szerdán volt a magyar nyelv napja. Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezett meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án elfogadták a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

Marosi Gábor

– Sokat foglalkoznak az emberek a magyar nyelvvel – mondta Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. – Én azt látom, hogy kezd visszajönni az, hogy magyar szerzők, magyar néven is jelentetnek meg könyveket. Volt egy időszak amikor csak angolszász néven publikáltak, mert jobban fogyott a könyv. Keresik is az olvasók ezeket a könyveket, de nyilván nem az számít, hogy milyen néven jelent meg, hanem a tartalma.

– Az idősebbek eleve jobban szeretik a magyar szerzőket – folytatta Horváth Péter. – A nekik szóló könyveknél talán nem is volt ez az angolosodás, a fiatalok azonban egyre jobban keresik a magyar írók könyveit. Sokat teszünk azért, például programokat szervezünk, hogy minél több embert becsaljuk a könyvtárba és meg is van az eredménye. Országosan a lakosság körülbelül tizenkét százaléka rendszeres könyvtárhasználó, ez az arány mutatkozik a kaposvári könyvtárban is – hangsúlyozta a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában