alapértékek

2019.11.27. 21:00

Ellenőrzések helyett a kellő bizalom megteremtése a cél

A közigazgatás gyorsításán dolgozik a kormány, az ellenőrzés alapú rendszer helyett a bizalomra helyeznék a hangsúlyt, és Európa legfejlettebb, digitális alapú ingatlan-nyilvántartási rendszerét hoznák létre. Ezt is megtudták a megye polgármesterei és jegyzői Tuzson Bencétől, a Miniszterelnökség közszolgáltatásért felelős államtitkárától szerdán Siófokon.

Kolumbán Tünde

Fotó: TIBOR KOVACS

Közös társadalmi cél, hogy Magyarország 2030-ra egyike legyen annak az 5 európai országnak, ahol a legjobb élni – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgáltatásért felelős államtitkára szerdán Siófokon, ahol zajlik a Somogy Megyei Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozása. Az államtitkár a közigazgatás átalakítása kapcsán azt mondta, már az eddigi fejlesztések, így például a kormány­ablakok számának háromszáz fölé emelése is társadalmi célokat szolgált, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés.

Tuzson Bence megjegyezte, Somogyban külön jelentősége van annak, hogy a kistelepülésen is mindenütt elérhetővé kell tenni az állami szolgáltatásokat, annál is inkább, mert ez is növeli a vidék népességmegtartó erejét. Az államtitkár beszámolója szerint egy 80 törvényt tartalmazó javaslati csomag kerül hamarosan a Parlament elé, ami a közigazgatás egyszerűsítését tartalmazza és annak felgyorsítását tűzte ki célként. Egyfordulóssá tennék az eljárásokat úgy, hogy a járási hivataloknál megszűnne a másodfokú ügyintézés.

– A közigazgatási logikánkat kellene megváltoztatni, nem szükséges mindent engedélyezni, sokkal egyszerűbb, ha az állampolgár bejelenti azt a tevékenységét, amit meg akar kezdeni – mondta az államtitkár azzal kiegészítve, hogy az emberek életét szeretnék könnyebbé tenni. – Ezt a bejelentést az állam megvizsgálja, és ha nincs ellene kifogás, akkor nem hoz külön döntést, hanem meghatározott idő elteltével a tevékenység megkezdhető.

– Az ellenőrzés helyett a bizalomra kell építeni a rendszert – emelte ki Tuzson Bence, aki a földhivatali nyilvántartás rendszerének megújításáról is tájékoztatott. Mint mondta, az ingatlan-nyilvántartásban a digitális, kérelem alapú ügyintézést kívánják bevezetni. Ezzel elérhetővé válik, hogy például egy lakás adásvételi szerződésének aláírását követően a tulajdonjog bejegyzése rövid időn belül megtörténjen. A földhivatali döntések egyszerűsítésével a hitelezési folyamat is gyorsítható, ami a versenyképességre, azaz a gazdaság működésére is komoly hatással van.

Kerek évfordulósokat is köszöntöttek

Több mint 250 résztvevővel zajlik a Somogy Megyei Polgármesterek és Jegyzők Tanácskozása Siófokon. A hagyományos, kétnapos találkozó a közigazgatást érintő kérdések megvitatása mellett a kapcsolatépítés terepe is, ami az önkormányzati választások után ezúttal azért is fontos, hiszen a megyében 63 újonnan választott településvezető kezdte meg tevékenységét. Szokás szerint ezen az éves eseményen köszöntik a kerek évfordulós polgármestereket és ezúttal a váradás napja alkalmából azokat a közigazgatásban dolgozókat is oklevéllel ismerte el Neszményi Zsolt kormánymegbízott, akik több mint 40 alkalommal adták vérüket, hogy másokon segítsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában