fotók

2019.11.10. 14:18

Pej és hidegvérű kanca is új gazdára talált a bőszénfai árverésen

Pej, deres csikó, de fekete hidegvérű kanca is új gazdára talált szombaton a negyedik alkalommal megrendezett lóárverésen Bőszénfán. Idén 29 patásra lehetett licitálni, amelyek az ország minden tájáról és a vadgazdálkodási tájközpont állományából érkeztek az aukcióra.

Góz Lilla

Eleinte igazi embert próbáló idő fogadta a Bőszénfára látogatókat, de szemmel láthatóan az állatok se rajongtak a nyirkos, hűvös időért. Pajkosnak például nem csak a neve volt pajkos, szinte észrevétlenül szabadult ki gazdája kezéből, szerencsére hamar sikerült újra megfogni.

– Alkalom szüli a tolvajt, meglátjuk melyik ragad meg, csak arra licitálok – mondta Magyar Rudolf, aki Baksáról érkezett az árverésre.

 

– Na ezt a pejt mondtam, látod milyen formás – mutatott Pintyőre, a mindössze öt hónapos csikóra az egyik érdeklődő. Farkas Lajos Esztergom mellől, Tokodról ékezett idei és tavalyi születésű hidegvérű csikóival. Három-négy éve foglalkozik a fajtával, szerinte az aukció segít a kisebb tenyésztőknek olyan minőségi hidegvérű lovakat venni, amelyek származása igazolt.

A szombati aukción tizenegy bemutatott ló a Kaposvári Egyetem vadgazdálkodási központjából került ki. – Az aukcióra az ország minden tájáról érkeztek lovak, ám itt nem csak az eladás a fontos – mondta el Nagy János, a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője. – Ez egy szakmai összejövetel is, ahol magyar, román, horvát, lengyel tenyésztők cserélnek tapasztalatot. A központban jelenleg 147 hidegvérűt gondozunk, segítenek vadászatkor és a vadtakarmányozásban is.

A közelmúltban Nagy István agrárminiszter tett látogatást Bőszénfára, hogy megnézze, adottak-e a feltételek egy állami hidegvérű ménes létrehozására. – A tőlünk kért tanulmány elkészült, leadtuk és bízunk benne, hogy a szakemberek érdemesnek találják az adottságokat ahhoz, hogy állami ménes jöhessen itt létre – mondta el Nagy János.

A szombati árverésen a 29 lóból 17 kelt el, legtöbbet a Kaposvári Egyetem Hargita nevű fekete kancájáért fizettek, 560 ezer forintot – mondta el Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. Megjegyezte: hazánkban a magyar hidegvérű állomány nagyon szépen fejlődik, 1200 törzskönyvezett kancánk és 250 ménünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában