életpályamodell

2019.11.26. 14:00

Somogyban sok fiatal választja a katonaságot

Az idei utolsó bevonulást december elején tartják: a kaposvári logisztikai ezreden kívül Kecskeméten várják a katonákat. Vonzó az életpályamodell, Somogyban 2019-ben 194 jelentkezővel kötött szerződést a Magyar Honvédség.

Harsányi Miklós

Az idén eddig 90 somogyi szerződéses katonán kívül 17 műveleti tartalékos és 87 önkéntes területvédelmi tartalékos jelentkezett – mondta lapunk érdeklődésére Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka. – Akárcsak az előző években, ezúttal is azt tapasztaltuk, hogy sok fiatal képzeli el jövőjét a honvédségnél. A jelentkezők zöme érettségizett, előnyt jelent a C, D kategóriás jogosítvány valamint az angol nyelvtudás.

A kaposvári központ munkatársai 2019-ben megyénkben összesen ötvenhét rendezvényre látogattak el, melyeken több mint 35 ezren érdeklődtek a katona hivatás iránt. A munkaügyi tájékoztatókon kívül összesen 19 pályaválasztási bemutatót is felkerestek, míg a központjukban 1531-en személyesen vagy telefonon tájékozódtak. Horváth Jenő azt mondta: lényeges a folyamatos utánpótlás biztosítása. Ezért is fontos, s sikerprogramnak nevezte a kaposvári kadét osztály idei indítását.

Jelzi a fokozott érdeklődést, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a 2020/2021-es tanévben legalább háromszoros túljelentkezés várható. A honvédelmi hivatás iránt érdeklődő somogyi fiatalok előtt több lehetőség áll: a szentendrei altiszti középiskolán kívül az érettségizettek felvételizhetnek a Közszolgálati Egyetem hadtudományi karára, s folytatódik a pilótaképzés is. Diploma, biztos nyelvtudás és kiváló egészségi állapot: ez alap, s ezen kívül számos vizsgálat vár a jelentkezőkre.

Havi 250 ezer nettó és lakhatási támogatás

– Somogy katonamegye, s ezt nemcsak a statisztika, hanem a visszajelzések sokasága is megerősíti – emelte ki Horváth Jenő őrnagy. – A hazaszolgálat iránti elkötelezettség és a szakmai kihívás évről évre sok fiatalt irányít a honvédséghez, ahol kiszámítható életpályamodell és előmenetel várja őket, s a fizetésen kívül béren kívüli juttatást is kapnak.

Az ingyenes orvosi ellátás mellett lakhatási és munkábajárási költségtérítésre is jogosultak a katonák. Egy hadnagy kezdő fizetése az idén havi nettó 249 670 forint. Horváth Jenő, a kaposvári toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka arra számít, hogy jövőre újabb somogyi fiatalok állnak szerződéses katonának és az önkéntes területvédelmi tartalékosok csoportja is tovább bővül megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában