országfásítás

2019.11.21. 17:30

Tavasszal már gyönyörködhetünk a most ültetett japán cseresznyefákban

Japán díszcseresznyéket ültettek a Kassa utcában. Kaposvár is csatlakozott az Országfásítási Programhoz, hogy továbbra is a legzöldebb városok között lehessen. A kormány célja, hogy öt éven belül 25 ezer hektárnyi új erdő létrehozásával biztosítsák a tiszta levegőt.

Góz Lilla

– Huszonkétezer fa van Kaposváron, ebből 1200 közülük 80-100 éves – mondta el Szita Károly a csütörtöki sajtótájékoztatón. Kaposvár polgármestere hozzátette:2030-ig a somogyi megyeszékhelyen 6000 új fát ültetnek.

– Tíz darab olyan műszert vásároltunk, amelyek megmutatják milyen belülről a fa törzse, így megtudjuk melyik fákat kell visszametszeni, csonkolni – tette hozzá Szita Károly. A Kassa utcában 83 koros díszalmafát cserélnek ki japán díszcseresznyére. Az ültetéseket Kaposvár polgármestere mellett Barkóczi István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója és Feldman Zsolt államtitkár végezte.

– Az Országfásítási Program nagyon jó helyszínt talált Kaposváron, itt Somogy megyében – kezdte köszöntőjét Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár megjegyezte: a kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy gyarapítsa az erdőket és a városokban a zöld felületek állapotát javítani. Kiemelte, hogy az állami erdőgazdaságok 550 hektárnyi területen kétmillió facsemetét és 100 tonnányi makk ültetésével hoznak létre új erdőket. A programtól azt várják, hogy a következő 3-5 év során 25 ezer hektárnyi új erdő jön létre, 100 millió fa 350 ezer tonnányi szén-dioxidot fog elnyelni, tisztább levegőt biztosítva.

– Fontosnak tartjuk, az önkormányzatok, állami társaságok mellett ösztönözzük a földtulajdonosakat is, hogy telepítsenek erdőt, ehhez pedig megemelt pályázati forrást biztosítunk – mondta el az államtitkár.

– Évtizedes probléma oldódott meg, hogy a koros japán díszalmafákat, amelyek termései, levelei komoly bosszúságot okoztak most kicserélik a japán cseresznyefákra – mondta el Horváth Benjamin a Kassa utca egyik lakója.

Környezettudatos somogyiak

– Idén 60 hektárral bővítjük Somogy erdőállományait – mondta el Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője. Hozzátette: 2010 óta 300 hektár új erdőt hoztak létre a megyében.

– Fenntartható erdőgazdálkodást folytatnunk, a nem őshonos, rossz minőségű erdőállományok helyett jellemzően kocsányos tölgy fafajjal őshonos új erdőket hozunk létre – jegyezte meg Ihárosi Péter. Somogy megyéből Alsóbogát, Csokonyavisonta, Nagyatád, Somogyaszaló, Somogyjád, Újvárfalva és Zselickisfalud települések érintettek a programban. Nem csak az önkormányzatok, állami erdőgazdaságok tartják fontosnak a faültetést, hanem több somogyi iskola és civil szervezet is. A közelmúltban a kaposvári Táncsics gimnázium diákjai húsz keskenylevelű kőrisfát ültettek el a Desedai arborétumban. Egy olyan fasort alakítottak ki, amely a jövőben tovább bővíthető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában