Közétkezttési Szakácsverseny

2019.11.14. 14:00

Újra gondolták a rácos harcsát a kaposvári versenyzők

Véget ért a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntő szakasza: a rendezvény somogyi sikert hozott, a 12 döntős között van egy kaposvári is. Nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében: ez volt a megméretés témája, a döntőnek februárban ad otthont Budapest.

Harsányi Miklós

– A nyári tökkrém levest kaporral, tökmagolajjal készítettük, ezután következett a főétel – mondta Molnár Gábor, a kaposvári Zrínyi harcosai csapat séfje, aki Péter-Lukács Jolánnal indult a versenyen, az irányító Sutáné Galambos Anita, a tartalékos Takács Ottóné volt. – Újragondoltuk a rácos harcsát: burgonyával és lecsópürével tálaltuk. Rétegesen helyeztük el a krumplira a tejfölt, a tejszínt és a füstölt pirított szalonna kockákat. Kötelező feladat volt a desszert: a mákos gubát hársmézzel ízesítettük, s erdei gyümölcs öntettel tettük még finomabbá.

Az elődöntőbe 39 csapat jutott, fontos elvárás volt, hogy a felhasznált alapanyag értéke – adagonként – nem lehetett több nettó 550 forintnál. Molnár Gábor – a Konyhaüzemeltetési Kft. kaposvári menedzsere – azt mondta: a 15 tagú zsűri az alapanyag felhasználástól kezdve a tálaláson át a higiéniai követelmények betartásáig mindent szigorúan értékelt. Három óra állt a rendelkezésükre, a novemberi elődöntőn hat személyre főztek, a februári döntőn tíz személyre. Sutáné Galambos Anita szerint a verseny kiváló lehetőséget nyújtott a hagyományos ételek fejlesztésére és új, kreatív ötletek megvalósítására, Péter-Lukács Jolán azt mondta: nagy felelősségük van a közétkeztetésben dolgozóknak.

– A siker biztos jele, ha üres a tányér vagy repetáért jönnek vissza a gyerekek – hangsúlyozta. – Azt szeretnénk, hogy egészségesen és változatosan táplálkozzanak a fiatalok, hiszen hét közben sokan csak menzán esznek főtt ételt.

Séfek és dietetikusok értékeltek

– A Közétkezetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös szakmai eseménye volt a verseny – közölte a Nébih. Molnár Gábortól tudjuk: a menüt tudatosan úgy állították össze, hogy minőségi alapanyagokból készüljön az étel, ugyanakkor legyen ízletes és esztétikus. Az elkészült ételt séfek és dietetikusok is értékelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában