őshonos állatok

2019.11.12. 17:30

Visszatértek a természetbe a vadmacska kölykök

Két, csaknem féléves vadmacskát engedtek kedden szabadon a Balatonfenyves melletti természetvédelmi területen. Az őshonos állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei nevelték fel, mert anyjuk elpusztult.

Góz Lilla

Különleges utasokkal érkezett meg kedden a Fővárosi Állat- és Növénykert tehergépkocsija. Két vadmacskakölyköt fuvaroztak Balatonfenyvesre.

– A három vadmacska anyja egy hálóba akadt és elpusztult, de szerencsére időben megtalálták az állatokat a nemzeti park munkatársai – mondta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. A csaknem fél éves kölyköket Keszthely környékén találták, először a petesmalmi vidraparkban nevelkedtek. A hazánkban őshonos állatok közül kettőt engedtek el, a harmadikat csak később szoktatják vissza a természetbe. A kölykök eleinte nem igazán szerették volna elhagyni a szalmával kibélelt hordozójukat, majd hirtelen mindketten eltűntek a rengetegben.

 

– Tele voltak légypetével és eléggé kiszáradt állapotba kerültek hozzám július közepén, majd elvittem őket állatorvoshoz és két napig laktak a nagy vidradobozomban – mesélte Balogh Márta, a vidrapark vezetője. A házi macskával elég gyakran kereszteződnek, a vadmacska állományban erőteljes hibridizáció figyelhető meg, de a most elengedettek tiszta vérűek.

Lanszki József a Kaposvári Egyetem kutatója a magtalálásuk óta nyomon követte a vadmacskákat. – A kölykök legyengült állapotban voltak, az anyjuk napokkal azelőtt már elpusztulhatott – mondta el a ragadozókkal foglalkozó oktató. Hozzátette: a folyamatos beolvadás kedvezőtlen a vadmacska számára, a faj eltűnését eredményezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában