durrogó ünnep

2019.12.28. 14:49

A sikoly és a csodadoboz a sláger

A megye szinte minden nagyobb városában megkezdődött a hivatalos tűzijáték árusítás. A színes égi látványt nyújtó telepeket már most viszik, mint a cukrot.

Koszorus Rita

Szilveszter közeledtével a nagyobb áruházak parkolóiban már színes táblák hirdetik szombattól, hogy a hangos és színes ünnepi kellékek hol beszerezhetőek.

– Olyat szeretnék ami rózsaszínen világít – mondta izgatottan egy kislány édesanyjának. Egy idős úr sikoly rakétát kért, s kérdésünkre elárulta: a szomszédját szeretné bosszantani vele. Kaposváron nagy volt a tolongás az egyik belvárosi sátornál, ahol már reggel nyolctól folyamatosan érkeztek a vásárlók. – A középkategóriás tűzijátékokat keresik a vevőt – mondta Vargáné Németh Szilvia, pirotechnikus. – A fiatalok keresik a kisebb és ezáltal olcsóbb termékeket, gondolom a kis zsebpénzüket erre költik el így szilveszterkor.

Persze olyan vevő is megfordult a standnál, aki több mint 72 ezer forintot hagyott ott a szilveszteri kellékekért. – Ez jó nagyot fog szólni – jegyezte meg Vargáné Németh Szilvia mosolyogva, amint kiszolgálta az elégedett vásárlót.

– A fiam szereti a tűzijátékot – mondta Horváth Krisztián. – Most már csak kisebbeket veszünk, mert a javát beszereztük. Nem lesz hatalmas tűzijáték szilveszterkor, de azért természetesen lesz. A kutyát addig bezárjuk, mert nem bírja a puffogtatást.

Sokan vásárolták a Magic Box nevű csomagot, amely háromféle tűzijátékot tartalmaz. Ebből már délelőtt annyit eladtak, hogy félő volt, a későn jövőknek nem jut. De jól fogyott a roppant népszerű sikoly is, s a közepes méretű rakétákat is szívesen vitték a kaposváriak.

A pirotechnikus felhívta a figyelmet, hogy mindig szabályosan kell használni ezeket az eszközöket. – A szabályokat be kell tartani, ami minden tűzijátékra rá van írva – figyelmeztet Vargáné Németh Szilvia. – Sose hajoljunk fölé, amikor meggyújtjuk, hátra kell lépni. Kézből soha nem indítunk tűzijátékot, ennek ellenére sokan a római gyertyát úgy indítják. Előfordul, hogy kérnek tanácsot a vásárlóink, ilyenkor természetesen elmondjuk, mit kell tudni.

Ahogyan az is világosan szerepelt a sátornál, hogy az el nem használt tűzijátékokat vissza lehet vinni. Ám mint megtudtuk, a Kaposváron évek óta árusító vállalkozás ilyet még nem tapasztalt.

 

Kutyául megsínylik a durrogást

Az embereknek hatalmas buli szilveszterkor ellőni néhány rakétát és nézni az égben hamuvá porladó rakétákat. A kutyáknak viszont nem ekkora móka az egész óév búcsúztatás. A kutyák füle jóval kifinomultabb, mint az embereké. Mivel egy eb másodpercenként 100 rezgést hall meg, az ember pedig csak maximum 18 ezret. Tehát nem meglepő, ha a kutyák megijednek a tűzijáték ropogásától és hanyatt-homlok menekülnek a zaj elől. Ilyenkor aztán az is könnyen előfordulhat, hogy távolra sodródik a négylábú otthonától, vagy haza sem talál. Az állatvédők szilveszter után mindig sok kóborló ebbel találkoznak, a szerencsések hazajutnak chipjüknek köszönhetően, a többiek nem. Ezért arra kérik a gazdikat, hogy szilveszter éjjel engedjék a lakásba, vagy zárt helyre kedvenceiket, ha nem akarnak örökre búcsút inteni neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában