csillagos égbolt

2019.12.16. 09:25

A Zselic felett fényesebben ragyognak a csillagok

Éppen tíz éve, hogy Európában elsőként nyerte el a csillagoségbolt-park címet a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben a skóciai Galloway Forest parkkal közösen.

Koszorus R.

Forrás: Shutterstock

Fotó: vchal

A tervek megvalósításában a Magyar Csillagászati Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az MEE Világítástechnikai Társaság és a Zselica Szövetség működött együtt, később a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. is tettekkel támogatta a projektet.

A természetes éjszaka védelme célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezés káros jelenségére. Azóta még inkább beigazolódott, hogy a természetes sötét éjszakai környezet a természeti egyensúly, a biológiai sokféleség szempontjából ugyanúgy fontos, mint a tiszta levegő, víz és talaj.

A park megteremtésének köszönhetően a Sefag Zrt. szervezésében létrejött a Zselic szívében egy bemutatóközpont, ahol csillagvizsgáló, planetárium is várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában