meghatározó résztvevő

2019.12.18. 11:30

Az ország egyik legrégebbi civil szervezete 115 éve áll a művészetek szolgálatában

Klasszikustól a kortársig: 115 éve áll az irodalom és a művészetek szolgálatában a Prima Díjas Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, Kaposvár kulturális életének aktív, meghatározó résztvevője, mely a maga 115 évével az ország egyik legrégibb civil szervezete.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A társaság 1904-ben alakult, Roboz István elnökletével. Első vendégei között volt Ady Endre, akinek kaposvári látogatása ihlette a Kisvárosok őszi vasárnapjai című költeményét. 1925-ben a két világháború között az Erdélyi Szépmíves Céh íróit is meghívták. 1946 őszén a Takáts Gyula elnökletével ideiglenes elnökség alakult. Takáts Gyula első elnöksége idején Szabó Lőrinc, Csorba Győző, Németh László és Illyés Gyula felolvasásait szervezte a társaság. Az egyesület újkori története 1985-től folytatódott. A társaság elnökévé ismét Takáts Gyulát választotta, főtitkárává pedig Kiss Dénes költő, írót. Az újjáalakulást követően a Berzsenyi Társaság hamar országos, majd Kárpát medencei hatókörűvé vált.

– Nyertes pályázatainknak köszönhetően átlagban éves szinten mintegy 32 programot bonyolítunk le – mondta Egerszegi Edit, a Berzsenyi Társaság ügyvezető titkára. – A hagyományosan a Takáts Gyula Emlékházban, valamint Budapesten, a Jókai Anna Szalonban megrendezett programsorozatokon kívül a társaság két zászlóshajója a Berzsenyi Helikon Napok Konferencia, és az idén 47. évfolyamába lépett Somogy folyóirat. A konferenciákon a határainkon túl élő irodalmárok és művészek kapnak megszólalási lehetőséget.

A középiskolákba, az érettségizők közé viszik a művészeket

A 2015-ben útjára indított ­Emigráns magyar irodalom programsorozatuk vendége volt Ferdinandy György író, költő, és Püski István, a legendás könyvkiadó Püski család leszármazottja. Jeles évfordulók jegyében szervezik 2017 óta az Irodalmi teadélutánokat és az Esték Drangalagban előadásokat. Az évek során vendégül látták Örkény István özvegyét, Radnóti Zsuzsannát éppúgy, mint Beck Zoltánt, a 30Y frontemberét vagy Lackfi János költőt.

A középiskolás korosztály igényeit kiemelten fontosnak tartják, ezért rendszeresen szerveznek az irodalmi érettségi témaköreit érintő előadásokat a helyi középiskolákban, gimnáziumokban. A társaság munkáját a 23 tagú elnökség és választmány segíti a Prima Díjas Szakály Sándor professzor elnökletével. Az 1988 óta kiosztott Berzsenyi-díjban majdnem félszáz alkotót részesítettek, ötödikként Tőkés Lászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában