támogatás

2019.12.19. 20:00

Jól gazdálkodtak: karácsonyi támogatást kapnak több somogyi település lakói is

Tartós élelmiszerrel, szaloncukorcsomaggal, operett műsorral vagy pénzbeli támogatással próbálja szebbé tenni a karácsonyi ünnepeket a lakóknak több somogyi település önkormányzata. Az idén minden bizonnyal Pálmajor a rekorder, ott minden falubeli család ötvenezer forint juttatást kapott.

Góz Lilla - Koszorus Rita

Az idén vélhetően a pálmajori önkormányzat a rekorder, ami a karácsonyi támogatás mértékét illeti. A foglalkoztatási mutatók annyira jól alakulnak a településen, hogy egyre kevesebben vesznek részt közmunkában és állást találtak a versenyszférában. – Évekkel ezelőtt hatvan közmunkással dolgoztunk – mondta Pozsonyi Erika polgármester. – Most alig tudunk húszat találni és nincs szükség szociális segélyre sem. Ezért idén jelentős összeget takarítottunk meg. S mivel egész évben alig volt segélykérelem, az erre szánt összeg is bent maradt a pálmajori önkormányzat kasszájában. Ezért aztán a képviselő-testület úgy döntött, ezt a pénzt a lakosokra fordítják. – Kilencvennyolc családnak tudtunk ötvenezer forint támogatást adni karácsony előtt – mondta a településvezető. – Ez azt hiszem, nagy dolog egy ilyen kis településtől, mint a miénk és ez tényleg annak köszönhető, hogy nem állnak sorban segélyért.

– Hagyomány már, hogy a településen élők fejenként egy kiló szaloncukrot kapnak a karácsonyi ünnepeket előtt – mondta el Jakab Csongor csökölyi polgármester. – Az édesség kiszállítását már megkezdték, emellett pedig mindenki, aki életvitelszerűen a településen él négyezer forint támogatást kap. – A szociális keretből maradt forrást tudjuk a lakóknak adni, sokuknak ez az anyagi támogatás is nagy segítséget jelent – tette hozzá a polgármester.

– Csütörtökön és pénteken 320 ingatlan kilincsére akasztjuk fel a karácsonyi csomagokat – mondta el Prépost László. Kaposszerdahely polgármestere hozzátette: a településen élőknek egy kiló szaloncukorral, banánnal, naranccsal és kivivel kedveskednek.

– A 65 év feletti nyugdíjasoknak juttatunk el 450 tartós élelmiszercsomagot az ünnepek előtt – mondta el Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere. – Már megkapták az idősek az ajándékot, amely tartalmazott lisztet, cukrot, teát, kávét, kekszet, szaloncukrot és egy üveg bort.

– Hétfőn délután Oszvald Marika karácsonyi operett műsorral kedveskedett 450 nyugdíjasunknak, valamint süteménnyel vendégeltük meg a falu időseit – tudtuk meg Lassu István lábodi polgármestertől. – Idén az ajándékcsomag helyett a nyugdíjasok ötezer forint juttatást kapnak karácsonyra. Gyugyon pedig ötezer forint értékű tartós élelmiszercsomagot kapnak a nyugdíjasok és a közmunkások. Jelenka György polgármester elmondta: a napokban készülnek el az ajándékok, amelyet a falu buszával a héten szállítanak ki. A kisbajomiak csomagjába pedig a tartós élelmiszer, szaloncukor mellé egy pár füstölt kolbász is kerül.

Bérletre, ceruzára megy a juttatás

Bőszénfán 134 nyugdíjas a hétvégén megkapta a karácsonyi ajándékát. A település önkormányzata fejenként nyolcezer forintot adott az időseknek. De nemcsak rájuk, hanem a gyerekekre is gondoltak.

– December 30-ig 671 ezer forintot kapnak a településen élő gyerekek, a Kaposvárra járó iskolásoknak 15 ezer forintot, akik Szentbalázsra járnak, azoknak hatezer forintot, míg a helyi óvodásoknak ötezer forint támogatást juttatunk el – mondta el Nyitrai István polgármester. Hozzátette: azért az ünnepek után kapják meg a családok a támogatást, hogy a januári bérletvásárlást könnyítsék nekik. S ilyenkor már fogytán vannak a tanszerek a tolltartókból is, ezek feltöltésében segíthet az anyagi támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában