kedvező idő

2019.12.19. 11:00

Kártevőknek kedvez az enyhe tél

Kedvez a kártevőknek az enyhe decemberi idő, könnyen át tudnak telelni. A tárolást is nehezíti a 15 fok körüli hőmérséklet, kicsíráznak a burgonyák és a hagyma is könnyen kihajt.

Góz Lilla

Kedvez a kártevőknek az enyhe decemberi idő, s a termények tárolását is nehezíti a 15 fok körüli hőmérséklet. Mind a repcét, mind a búzát nagyon száraz őszi időben vetették, a novemberi csapadék viszont jót tett a vetéseknek. A decemberi meleg időben megkezdődött a növényeknek bokrosodása.

– Ha egy hó nélküli, nem fagyos időjárás lesz a következő hetekben, ilyen állapotban jobban átvészelik az évszaktól szokatlan időjárást – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: aggodalomra ad azonban okot, hogy a kártevők az enyhe időben könnyen áttelelnek, emiatt tavasszal plusz kiadásra kell számítani a védekezésben. A tárolásnál is nehézséget okoz a mediterrán tél.

– Ha kint 15–20 fok van, nem tudjuk a növényeket olyan körülmények között tárolni, amely különböző baktériumoktól megvédené, több helyen a burgonya kicsírázott, így romlik minősége, veszít a keményítőtartalmából – jegyezte meg Tóth István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában