Kertben

2019.12.18. 11:30

Magángyűjtőé lett a rekordáron elkelt Rippl-alkotás

Százkilencvenmillió forintért kelt el Rippl-Rónai József Kertben című alkotása egy budapesti aukción. Az 1909-ben készült festményt egy magángyűjtő vásárolta meg a Virág Judit Galéria téli árverésén.

Marosi Gábor

Először szerepelt aukción Rippl-Rónai József hét végén értékesített festménye. Az úgynevezett kukoricás stílusban készült alkotás kikiáltási ára százhúszmillió forint volt, végül hetvenmillióval drágábban kelt le.

Kelen Anna, a galéria művészettörténésze kiemelte: a kép magyarországi gyűjtő tulajdonába került, külföldre nem is lehetett volna értékesíteni, mert védett az alkotás. – A magas vételár miatt a kép bekerült a Virág Judit Galéria öt legdrágábban eladott tárgyai közé – mondta Kelen Anna. – Ez a kép Rippl-Rónai József egész életművének, illetve a magyar modernizmusnak is egy kiemelkedő darabja. Az ismert alkotás 1909 óta több kiállításon is szerepelt és a festőművész legjelentősebb stílusából származik, ezért ilyen értékes.

Kelen Anna hozzátette: tavaly is értékesítettek egy Rippl-Rónai alkotást, annak a leütési ára százhetvenmillió forint volt.

Horváth János Milán, Rippl-Rónai kutató megkeresésünkre elmondta: az ötvenszer hetven centiméteres színes, dekoratív alkotás a Róma-hegyi villában, egy esküvőn készült. A festőművész a Róma-villa előszobájában állította fel a festőállványt és úgy örökítette meg az udvaron ülő, menyasszonyi ruhát viselő modellt. Horváth János Milán hangsúlyozta: biztos, hogy a villa előtti jelenetet ábrázolja az alkotás, mivel a festmény jobb sarkában látszik az épület bejárati ajtajának egy része.

Rejtélyes női alakot ábrázol a Kertben című kukoricás stílusú festmény

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze szerint a festmény Rippl-Rónai József feleségét, Lazarine-t ábrázolja a villakertben. Horváth János Milán Rippl-Rónai kutató viszont biztosan állítja, hogy a Kertben című alkotáson Piatsek Emília látható, akinek a lakodalmát 1909-ben tartották a Róma-hegyi villában. – Az esküvő után készült a kép – fogalmazott a Rippl-Rónai kutató. – A vendégek hazamentek, de a festő még ott marasztalta a menyasszonyt, hogy le tudja festeni az eseményt. Fotóriporterként ábrázolja a nőt, de mégis úgy örökítette meg a pillanatot, hogy nem ismerhető fel az illető, hiszen ő időtlen képet festett. Gyakorlatilag csak én tudom, hogy Piatsek Emília látható a képen, ennek az alkotásnak a történetét még senki sem fejtette meg, nekem sem volt még alkalmam publikálni. Kutatásaim során azonban minden kaposvári családi esemény hátterét megismertem.

– Szomorúságot mutat a kép – folytatta a kutató. – Piatsek Emília nem szerelemből házasodott meg. Férje, Martin Artúr ugyanis a sógora volt. Ez egy nagyon bonyolult családi történet. Emíliának a nővére, Gizella, a hatodik gyermeke születésekor életét vesztette. A Piatsek család pedig úgy látta jónak, hogy a legkisebb lányt, Emíliát férjhez adják az özvegy férfihoz, Martin Artúrhoz, így keltek ők egybe. Az alkotáson viszont jól látszik a szomorúság, a nő lehajtott feje sok mindent elárul. Emíliai egy húszéves fiatal, míg férje idősebb, több gyermekes özvegy – tette hozzá Horváth János Milán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában