csoda makett

2019.12.26. 21:00

Mézeskalács makett készült Miklósiból

Összefogtak Miklósi ügyes asszonyai és élethű másolatot készítettek a faluról mézeskalácsból. Az édes makettnek mindenki csodájára jár a művelődési házban.

Koszorus Rita

Összefogtak Miklósi ügyes asszonyai és élethű másolatot készítettek a faluról mézeskalácsból. A domboldalon gyerekek szánkóznak, az utcákon sorakoznak a köztéri lámpák, hófehér takaró lepi a tájat. Ez ugyan a valóságban nincs így, de ahogy a házak sorakoznak egymás mellett, ahogy az utcák egymásba futnak, az pont olyan, mint a valóságban. 128 miklósi lakóház kicsinyített, mézeskalács mását készítette el Gerbovitsné Steinbacher Angéla és még négy helybéli asszony. – Ők sütötték meg a mézeskalácsot – mondta lapunknak Gerbovitsné Steinbacher Angéla. – Három hét alatt készültek el a házak alapjai, a sütést mindenki otthon, a szabadidejében végezte.

A húsz négyzetméteres mézeskalács falu készítői fotók alapján dolgoztak, így dőlt el, mekkora kalácsokat süssenek, s az is, milyen méretűek legyenek a házak ablakai. A nem mindennapi makettet utcánként állították össze, ebben is a képek voltak segítségükre.

Az édességből készült kicsinyített faluhoz az alkotók 12 kilogramm lisztet, 3 kilogramm mézet, 80 tojást és 8,5 kilogramm cukrot használtak fel. Ennek mennyisége természetesen a díszítés miatt ugrott meg, a behavazott faluhoz ugyanis sok tojáshab kellett. Ezt Gerbovitsné Steinbacher Angéla készítette, aki egyébként is mézeskalács készítéssel foglalkozik. – Az alkotásunk jótékonysági céllal készült – mondta el az ötletgazda. – Két helybéli mozgáskorlátozott kisfiú életkörülményei javítására gyűjtünk. Tehát, ha valaki megnézi a mézeskalácsfalut, becsületkassza jelleggel adakozhat a gyerekek számára.

A környéken egyedülálló alkotásról képeslap készül majd, s év végéhez közeledve bontják a mini Miklósit. Ezután minden ingatlantulajdonos megkapja a saját háza kicsinyített ünnepi ízű mását, valamint az édes makettről készült képeslapot. A mézeskalácsfalut az adventi forgatagon mutatták be a miklósi lakosoknak, s december végéig a templom ódon falait tölti meg majd az ünnephez elengedhetetlen mézeskalács illat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában