Segítség

2019.12.19. 14:00

Milliárdos támogatással tudták befejezni az évet

Több mint 8 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók Somogyban. Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka. A támogatás komoly segítséget jelentett az őszi mezőgazdasági munkák zavartalan befejezéséhez, valamint a földbérletek kifizetésében.

Góz Lilla

Több mint 8 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók Somogyban. Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka.

– A napokban kaptuk meg a területalapú támogatás előlegét – mondta el Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. – A kérelmet 800 hektár saját és integrált területre adták be falugazdász segítségével. A területalapú támogatásból fizetik ki a földbérleteket évről évre.

– Két hete kaptuk meg a földalapú támogatást és sokáig nem is maradt a számlán, műtrágyát vásároltunk belőle – mondta el Szabó Tibor. A mezőcsokonyai gazdálkodó hozzátette: 285 hektárra adták be kérelmüket tavasszal. – Mindenkinek, köztünk nekünk is, nagy segítség a támogatás, amely elengedhetetlen az időjárási anomáliák kiküszöbölése és a versenyképesség megtartása érdekében.

– A lehető legjobbkor jön a támogatás, a vetőmagok és mű­trágya vásárlásánál nyújt nagy segítséget a gazdáknak, valamint a földbérleti díjakat is ebből fizetik sokan – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara leköszönő elnöke. – A kifizetett előleg biztosítja 5700 somogyi termelő pénzügyi stabilitását, nem kell hitelt felvenniük a jövő évi gazdálkodásuk folytatásához. 2010 óta két részletben kapják a gazdák a földalapú támogatást, míg korábban az előleg 40–50 százalék volt, az idei a 70 százalékot is eléri azoknál, akik a kérelmeiket rendben leadták – jegyezte meg Gombos Sándor.

Somogyban közvetlen támogatásként több mint 8 milliárd forintot, míg a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódóan több mint 200 millió forintot fizettek ki. A Közös Agrárpolitika forrásaiból évente közel 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a termelők, ezt az összeget uniós és állami társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, valamint nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. A magyar agrárium így évente 600–700 milliárd forint támogatásban részesül. A földalapú támogatás végösszegét januárban kaphatják meg a somogyi gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik