munkaerő

2019.12.16. 14:00

Nagyobb nyomás, de több pénz is vár a dolgozókra

Az év végén mindenki vásárolni akar, ünnepek idején több munka várja a kereskedelemben dolgozókat, s hatványozottan érződik az üzletekben a munkaerőhiány. Van, ahol jutalmat ígérnek azoknak, akik nem mennek táppénzre decemberben.

Koszorus Rita

– Rettenetesen le vannak terhelve a kereskedelemben dolgozók – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke. – Ilyenkor realizálódik az éves forgalom 15-20 százaléka. Diák vagy nyugdíjas szövetkezeteken keresztül érkezik ugyan erősítés, de ők nem teljes értékű dolgozók, idő kell, amíg betanulnak. Akkora a létszámhiány, hogy csak nyugdíjasokkal meg diákokkal nem lehet megoldani.

Annyi áru érkezik az áruházakba ilyenkor, hogy nem győzik kipakolni a dolgozók, kétszer ennyi emberre lenne szükség. Van olyan áruház, ahol olyan karácsonyi bónuszt vezettek be: aki nem megy el decemberben táppénzre, az kap 40 ezer forintot. Mindez nem csak a nagy áruházláncok üzleteinek gondja, minden kereskedelmi egységre vonatkozik.

– Már novemberben elkezdtünk toborozni munkatársakat kifejezetten erre az időszakra – közölte lapunkkal az egyik áruházlánc képviselője. – Elsősorban árufeltöltőket, frissáru-pultosokat, pénztárosokat, eladókat, kiszállítókat és áru-összekészítőket keresnek. Náluk a karácsonyi időszakban átlagosan 30 százalékkal nő a forgalom.

A cégek a leterheltség csökkentésére többféle foglalkoztatási formát ajánlanak: a diákok, nyugdíjasok, kismamák részmunkaidőben is dolgozhatnak. A részmunkaidős foglalkoztatásban nagy a rugalmasság: dolgozhat a munkatárs akár heti öt órában is, s arra is lehetőség van, hogy valaki csak hétvégeken dolgozzon – mondták el.

Felkészültek a sok vásárlóra

– Minden évben kiemelt figyelmet fordítunk a karácsonyi időszakra, hiszen ez az év egyik legforgalmasabb periódusa – mondta Tőzsér Judit, egy másik társaság kommunikációs vezetője. – Az áruházlánc a korábbi évek tapasztalatai alapján tervezte meg és készült fel a karácsonyi megnövekedett forgalomra.

A szakértők szerint a kereskedelem időben és tervszerűen felkészült az ünnepi rohamra. Maczelka Márk kommunikációs vezető például úgy fogalmazott: általában a dolgozói létszámok is rendben vannak. – Ami az áruházak munkatársi állományát illeti, mindeki tudja, mit is jelent az ünnepi időszak – jelentette ki.

Karácsonykor a Kereskedelmi Szövetség 1200 milliárd forintos rekordforgalomra számít, az áruházak becslései szerint ilyenkor mintegy 30 százalékkal nő a forgalom az üzletekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában