nyilvános beszéd

2019.12.06. 17:35

Retorikával növelhető az önbizalom

Egy friss felmérés azt kutatta, hogy mitől félnek a legjobban az emberek. Kiderült, hogy még a haláltól is jobban tart attól a többség, hogy nyilvánosan, mások előtt kell megszólalnia.

K.G.

Ennek a félelemnek a leküzdésében nyújt segítséget Szűcs László tréner, aki a nyilvános beszéd Európa bajnoka volt 2016-ban, sőt a világbajnoki elődöntő 3. helyezését is elhozta Washingtonból. Szerinte a szónoklat tana a vállalkozóknak kiemelten fontos, hogy meggyőzően tudják bemutatni az ötleteiket, termékeiket és szolgáltatásaikat az ügyfeleknek és a befektetőknek.

– Én ökölvívó voltam korábban, és amikor befejeztem a sportpályafutásomat, informatikusként dolgoztam, de ez a munka nem látott el a megfelelő adrenalin lökettel – mesélt a saját sorsáról Szűcs László a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. – Új kihívást kerestem, és ez lett a retorika. A világ 30 legjobb szónoka közé bekerültem, és 25 országba jutottam el.

Amit a retorikával el tud érni az ember, az az önbizalom, fejtette ki a tréner. Önbizalom az üzlethez, a magánélethez és a hétköznapokhoz. Érdekesség, hogy raboknak is tanít retorikát, hogy könnyebben beilleszkedjenek a társadalomba a szabadulásuk után. A retorika megfelelő technikákkal, gyakorlatokkal elsajátítható, de csak akkor lesz átütő a hatás, ha a megszólaló olyan témában nyilatkozik meg, ami fontos a számára. A szónoknak minél több közönség előtt kell gyakorolnia, és lényeges a mozgás is. A világbajnokságon például egy 20 éve balettozó ázsiai hölgy előzte meg az egykori ökölvívóból lett szónokot.

A pénteki volt a SKIK innovatív vállalkozás menedzsment műhelyének idei utolsó rendezvénye, de a sorozat jövőre folytatódik. 2019-ben a termékfejlesztésről és termékélményről is hallhattak előadást az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában