ünnep

2019.12.03. 09:00

Szülinapoztak a Látrányi Népdalkörösök

Negyvenöt éves a nyolc Aranypáva- és két Vass Lajos Nagydíjas Látrányi Népdalkör.

Turbéki Bernadett

A szombati születésnapi ünnepség az emlékekről szólt: a népdalkör nemcsak a fellépései kapcsán, hanem más megmozdulások alkalmával is egy közösséget alkot: tagjai színes jelenségei Látránynak.

A népdalkör története még 1973 őszén kezdődött, amikor is a fiatal népművelő, Gál Lajosné szervezésében megalakult a Látrányi Népi Együttes. Ebben az időben alakult meg a település citerazenekara is, amely több alkalommal kísérte az énekeseket.

Napjaink látrányi népdalénekesei gyakran tesznek eleget külföldi meghívásoknak, folyamatosan tevékenykednek. Születésnapjuk alkalmával egy sír­emléket állítottak Pálházi Pirkhoffer Jánosnak, aki a legutolsó adatközlő volt Látrányban. Az általa faragott „hosszi furuglákat” a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei is nyilvántartják. A rendezvényen Juhász Zoltán népzenész szólaltatta meg az egyik ilyen hangszert. A népdalkör is újra bemutatta tudását a születésnapi rendezvényen, ahová a környék többi dalárdáját is meghívták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában