más nyelven

2020.01.09. 20:00

A nyelvvizsgánál már csak a hasznos tudás megszerzése a fontosabb

Országosan kevesebben jelentkeztek különböző nyelvvizsgákra tavaly egy friss felmérés szerint, mint egy évvel korábban. Somogy ebből a szempontból kakukktojás.

Koszorus Rita

Tisza Kálmán iskola nyelvi labor átadás

Fotó: Imre György

Tavaly 111 ezren jelentkeztek valamilyen nyelvvizsgára az országban, ami 9 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbben középfokú vizsgával próbálkoztak, angolból adott számot tudásáról a többség. A második legnépszerűbb nyelv a német, amit a francia és a spanyol követett.

Somogyban a megyeszékhelyen van a legtöbb lehetőség nyelvvizsgát tenni. A Kaposvári Egyetem által meghirdetett vizsgákra egyre többen jelentkeznek. Míg 2015-ben 196-an, 2016-ban 180-an, 2017-ben 326-an, 2018-ban már 337-en jelentkeztek. Tavaly pedig 415-re emelkedett a nyelvvizsgát tenni vágyók száma. – Nálunk az előző évhez képest 20 százalékos az emelkedés – mondta lapunknak Kopházi-Molnár Erzsébet, a Kaposvári Egyetem idegen nyelvi igazgatója. – Az országos trend azért lehet alacsonyabb, mert a gyerekek arra spekulálnak, hogy a sokszor egyébként is szükséges emelt szintű érettségivel megússzák a nyelvvizsgát. Ez tulajdonképpen spórolás a szülők szempontjából, de vizsgadíj helyett magántanárt kell fizetni. Mert a középiskolai tanárok nem tudják felkészíteni a tanórákon a diákokat a maturálásra idegen nyelvből.

– Azt nem tudjuk ki, milyen motivációval jön hozzánk vizsgázni – tette hozzá Kopházi-Molnár Erzsébet. – De azt látjuk, hogy a többség angolra jelentkezik, és nem felkészültebbek a vizsgázók. Eljönnek, próbálkoznak, majd újra jelentkeznek és arra számítanak, egyszer majd csak sikerül.

A Munkácsy Mihály Gimnázium is szervez nyelvvizsgákat, TELC és Exam típusúakat, amelyek iránt ugyancsak nő az érdeklődés. – Amíg úgy volt, jogszabály írja elő, hogy kötelező a nyelvvizsga a felvételihez, addig nagyjából 20-25 százalékkal növekedett a vizsgázók száma – mondta Kiss István, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese. – Nemrégiben derült ki, hogy mégsem lesz kötelező. Azóta egy vizsgát hirdettünk meg, de nem éreztük még ennek hatását.

Az év első két hónapja holtidőszaknak számít nyelvvizsga szempontjából, de a nyelviskoláknál sem érezhető még az országos trend. – Nálunk nem csökkent a nyelvvizsgára készülők száma – mondta Tormáné Hosszú Ivett, a kaposvári Family Nyelviskola vezetője. – Megjelent egy olyan réteg, akiket a munkahelyük küld tanfolyamra a szókincsük bővítése érdekében. Ilyenkor nem a vizsga a cél, hanem a hasznos tudás megszerzése.

A szóbeli rész manapság jobban megy

Az emelt szintű nyelvi érettségi csak Magyarországon elismert B2-es típusú nyelvvizsgának felel meg. Kiss István, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgató-helyettese szerint, aki azonban külföldre készül, annak ez nem elég.

Ám akik külhonban szerencsét próbáltak már, tudják: határainkon túl sokkal inkább a kézzel fogható tudás, mint a papír számít.

– A középiskolások esetében megfelelő az intézményi felkészítés – vélekedett Tormáné Hosszú Ivett. – Ennek a generációnak inkább a szóbeli rész megy jól, mint az írásbeli, abban gyakran kérik a segítségünket.

Abban azonban valamennyi somogyi nyelvtanár egyetért, az angol a sláger, és a német a második számú idegennyelv a tanulók és vizsgázók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában