ünnepi közgyűlés

2020.01.06. 17:30

Békés építkezéssel küzdenek a gyarapodásért

Alig volt még ilyen összefüggően békés időszak az ország életében, mint a mostani – ennek a gondolatnak a jegyében vette kezdetét az idei megyehét. Ünnepi közgyűléssel emlékeztek meg a megyecímer adományozásának 522. évfordulójára, és kiosztották az idei megyenapi kitüntetéseket.  

Kovács Gábor

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel Somogy lobogóját a vármegyeháza falára hétfőn reggel, és a megye városainak zászlai is a magasba emelkedtek. Az ünnepi közgyűlés hivatott megmutatni, hogy Somogy megyét értékes, erős közösségek alkotják.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője az elmúlt évre visszatekintő összefoglalójában kiemelte: egyedülálló módon teljes konszenzus volt a települések, a somogyi emberek és a megyei önkormányzat között a területfejlesztési források szétosztásában.

– Távolba meredő lázálmok helyett rövid időn belül elérhető, számon kérhető célokat tűztünk ki és valósítottunk meg: támogattuk a családokat, a gazdaságot, a munkahelyteremtést – mutatott rá ünnepi beszédében a honatya. – Ha szabad javasolnom a közgyűlésnek, ugyanígy tegyünk ezután is.

A békés építkezés éve volt a tavalyi esztendő Somogy életében, és alig volt példa olyan összefüggően hosszú, békés szakaszra az ország életében, mint amilyen mostani, húzta alá ünnepi beszédében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Történelmi példákkal, II. Ulászló, Széchényi Ferenc és Széchényi Imre életútjával illusztrálta, hogy békeidőben hogyan lehet küzdeni a haza gyarapodásáért.

 

– A folytatás, a békés építkezés lehetősége most adott, hiszen immár negyedik alkalommal állt fel kormánytöbbségű megyei közgyűlés – jelentette ki Biró Norbert. – Ha a közös célok érdekében együtt tudunk működni, egymás munkájára számítva bármely nehéz célt el tudunk érni.

Hozzátette: kiemelkedő eredmény, hogy az eredeti 43,5 milliárdos megyei területfejlesztési keret a kormánnyal folytatott párbeszédnek köszönhetően 51 milliárd forintra emelkedett. A 2019-ben átadott, megvalósult TOP-projektek száma háromszorosára, 65-re nőtt. Ötven új energetikai, belvízvédelmi, óvodai és bölcsődei vagy éppen turisztikai pályázatot nyertek el a somogyi települések. A Magyar Falu programnak köszönhetően 300-nál több somogyi település összesen több mint 3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre.

A megyenap díszvendége Varga László, katolikus megyéspüspök volt, aki az erkölcs fontosságáról, és a világban folyó szellemi küzdelemről szólt az előadásában. Az ünnepi műsorban fellépett Varga Zsuzsanna, Jászai Mari-díjas színművész, Merczel Sára és Bogdán Gergely, a Somogy Táncegyüttes szólistái, Balázs Izolda énekművész, Husi Gyula népzenész, valamint a Kaposvár Helyőrségi Zenekar Major András karmester vezényletével.

 

Kimagasló munkájukkal szolgáltak rá a díjra

A Somogy Megyei Közgyűlés Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Hajas Bélának, a marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatójának. Somogy Polgáraiért Díjban részesült: Ambrus Miklósné, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bér-és munkaügyi osztályának vezetője, Czeferner Józsefné, Nagybajom volt polgármestere, Fodor János, a Siófoki Kézilabda és Tenisz Club Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Gadányi Pál, tótújfalui dudakészítő, Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara volt somogyi elnöke, Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Horváth Lajosné Rádics Márta, marcali pedagógus és helytörténeti kutató, Mester József kaposszerdahelyi népművelő, Sinka Szilvia Krisztina, a Kaposvári Tankerület főosztályvezetője, valamint Szakály Sándor törökkoppányi származású történész, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában