vadkármegelőzés

2020.01.09. 09:00

Bőséges vadállomány várja a vendégvadászokat a Zselicben

A minőségi és bőséges nagyvadállomány a somogyi erdőkbe csábítja a hazai és külföldi vadászokat télvíz idején. A terítékekre legtöbbször vaddisznó kerül, az állatok gyérítése fontos a vadkármegelőzés érdekében.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A hétvégén érkeztek meg az első külföldi vadászok a Zselicbe. A reggeli órákban az eligazításon mindenkinek kiosztották a lesállását és a szükséges térképet, majd a hajtók, kutyák kíséretében indultak az erdőbe. Hangos kiáltásokkal, tacskókkal, foxterrierekkel próbálták a vadakat az erdőből kiterelni.

– A nagyvad terelővadászatokon elejthető a vaddisznó, a gím-dám-muflon tarvad, a róka és az aranysakál – mondta Halász Tibor, a Sefag Zrt. fővadásza. – Jellemzően azonban vaddisznó kerül terítékre, ilyenkor esik az egész évre tervezett összes kilövés hetven százaléka. Erre a jelentős vadkár, illetve a populáció szinten tartása érdekében van szükség.

A Sefagnál az év első hónapjában tíz napon át napi 3-4 terelővadászatot tartanak. Területeikre január végéig több száz német, belga, francia és osztrák vadász érkezik. Vannak csoportok, amelyek a 70-es évek óta visszatérő vendégek a Zselicben. – Az egyik fő vonzerő vendégeink számára, hogy mind az öt nagyvad megtalálható a Zselicben, s erdősültség tekintetében kedvezőek a területeink – mondta Halász Tibor. – Ugyan a vadászati idény február végéig tart, de a Sefag Zrt. január végén befejezi a terelővadászatokat a születendő vaddisznó-szaporulat védelme érdekében.

A napokban német vadászok fedezték fel a Látrány környéki erdőket. A visszatérő vendégeken kívül ugyanis több magyar vadász is bejelentkezett a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadászegyesületéhez és a Bonnya és Környéke Vadásztársasághoz. – Idén sok hazai vadász érkezik hozzánk, ugyanis a megye vaddisznó állománya nem fertőződött sertéspestissel, emiatt nagyon népszerűek a somogyi területeink – mondta el Udvaros Zoltán, a két vadásztársaság elnöke. Hozzátette: az elmúlt három évben folyamatosan emelkedtek bérköltségeik, egy hajtónak naponta 8 ezer forintot, a kutyáért pedig ötezer forintot fizetnek. – Évek óta nem emeltünk árat, jövőre viszont muszáj lesz, mert a bevételek nem fedezik már a költségeinket – jegyezte meg Udvaros Zoltán.

Van ahol az őz üzekedésének időszaka a népszerűbb

– A téli hónapokban nem jellemző, hogy vendégvadászok érkezzenek hozzánk, inkább nyáron, főként magyar vadászok jönnek az őz üzekedésének időszakában – mondta el érdeklődésünkre Kemenszky Péter, a Kerekesmenti Vadásztársaság elnöke. Hozzátette: a bérvadászok területválasztásánál mérvadó a területek vadmennyisége és a vad minősége. Büssü, Kisgyalán, Fonó környéke, ahol társaságuk vadgazdálkodik, nem bővelkedik annyira nagyvadban, mint például a zselici erdők. Pedig a tagdíj és a vadhús értékesítés mellett komoly bevételt jelent a vadásztársaságoknak a bérvadászat, ebből tudják költségeiket és kiadásaikat fedezni – jegyezte meg Kemenszky Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában