vizsgálat

2020.01.06. 11:30

Fekvő és fizető betegek előnyben a CT vizsgálatnál

Tavaly május óta több mint hétszáz vizsgálatot végeztek a nagyatádi kórházban működő CT készülékkel. Az eszközt azonban csak fekvőbetegeknél alkalmazták, valamint azoknál, akik fizettek a vizsgálatért.

Marosi Gábor

Fotó: Picasa

A járóbetegeknek egyelőre még várniuk kell arra, hogy a százmillió forintos CT készülékkel megvizsgálják őket. Pósa István főigazgató megkeresésünkre elmondta: ennek anyagi okai vannak. Az úgynevezett Többletkapacitás-befogadási Bizottság dönt majd arról, hogy a járóbetegek vizsgálatát mikortól finanszírozza az Egészségbiztosítási Pénztár. Ígéretet már kapott a kórház, de konkrét döntés még nem született az ügyben.

– Fizetős szolgáltatást legálisan végezhetünk – fogalmazott Pósa István. – Erre van is igényük az embereknek. Azok a betegek, akik nem akarnak várni, vagy soron kívül kérnek vizsgálatot, bemutatják a szakorvosi beutalót, a CT készülék pedig feltérképezi az adott testrészt. Ennek a költsége tizenötezer forinttól hatvanezer forintig terjed, ez attól függ, hogy egy testrészt vagy az egész testet érinti a vizsgálat. Jelenleg hétszáznál is több vizsgálaton vagyunk túl, a hétvége kivételével mindennap dolgoznak a kollégák. Nappali műszakban üzemel a készülék, így számításaim szerint legalább harminc százalékos a CT kihasználtsága. Sajnos azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, hogy úgy végezzünk járóbetegeken vizsgálatot, hogy sem a vizsgálatért, sem az anyagokért, rezsiköltségért és leletezésért ne fizessenek. Az a célunk, hogy ha szükség van rá, akkor minél több környékbeli embert meg tudjunk vizsgálni, de várnunk kell még a társadalombiztosítási finanszírozásra.

Havi háromszáz vizsgálatra számítanak

Pósa István kiemelte: rengeteg időt spórolhatnak majd a csurgói, barcsi és nagyatádi járásban élők, ha végre finanszírozottá válik a CT készülék használata. Akiknek ugyanis ilyen jellegű vizsgálatra van szükségük, annak most más városba kell utaznia. A kórház főigazgatója hangsúlyozta: számításaik szerint havonta így összesen háromszáz beteget tudnak majd megvizsgálni a nagyatádi CT-vel. Pósa István hozzátette: céljuk, hogy a készüléket ne csak nyolc órában, hanem, ha szükséges, akkor a nap huszonnégy órájában bevethessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában