Felelősségvállalás

2020.01.30. 09:00

Generációváltás: változnak a mezőgazdasági nemzedékváltás jogszabályai

Az Agrárminisztérium eltökélt célja az agráröröklési szabályok megalkotása és a családi gazdaságok új jogszabályi környezetbe illesztése. A intézkedéstől azt várják, hogy lendületet vegyen a mezőgazdasági nemzedékváltás. A somogyi családi vállalkozások már tettek lépéseket, mert úgy vélik, a generációváltás alapvetően a felelősségvállalásról szól.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

Somogy Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára egy konferencián azt mondta: a tárca célja az agráröröklési szabályok megalkotása és a családi gazdaságok új jogszabályi környezetbe illesztése. Az intézkedésektől a minisztérium azt várja, hogy sikerül megállítani a földbirtokok elaprózódását, a szabályozott gazdaság­átadásokkal pedig lendületet vehet a generációváltás a magyar agráriumban.

– Négy gyermekem van, 31 éves Máté fiam két szakirányú diplomát szerzett, s ötödik éve együtt dolgozunk a gazdaságban – mondta Pongrácz István somodori családi gazdálkodó. – A cél, hogy később átvegye a céget. S bár esetenként az életkorból adódóan is különböző véleményük lehet az érintetteknek, de a lényeg, mindkét félben meglegyen a kompromisszumkészség, ami alapot teremt a közös gondolkodásra, tervezésre.

A somodori családi gazdaság földművelésre szakosodott, de húsmarhákat és birkákat is tartanak. Pongrácz István szerint erőt ad a küszöbön álló fejlesztésekhez, ha megfelelően előkészítik a nemzedékváltást a mezőgazdaságban.

Nagy György, az igali Igal Agro Kft. ügyvezető igazgatója – nyugdíj mellett – naponta ellátja feladatát, de már tudatosan kidolgozták a váltást. 1967-ben helyezkedett el a mezőgazdaságban, annak idején termelőszövetkezetben és állami gazdaságban is dolgozott, s 2020-ban jubilál: az igali vállalkozás jogelődjénél épp 30 éve állt munkába. – Két hónap múlva betöltöm a 75-öt, s már 2018-ban elindítottuk az átadást – folytatta. – A 49 éves fiam a készlet-gazdálkodásért felelős, 27 esztendős unokám termelésirányítóként dolgozik. Ha egészségem engedi, még legalább két évig szeretnék maradni, de tudomásul kell venni, hogy a cégvezetés nem tart örökké.

Arra a felvetésre, miszerint melyik szakmai eredményére különösen büszke, azt mondta: az igali gazdaság vagyona az átalakuláskor 55 millió forint volt, most csaknem 2,8 milliárd forint. Nagy György rámutatott: a fejlesztésben sokat jelentett az állami támogatás, akárcsak az, hogy a nyereséget nem élték fel, hanem visszaforgatták a cégbe.

Autós tanmese

– Kolléganőm 34 éves fia műszakvezetőként dolgozik cégünknél, s a fizikai állományú dolgozók gyerekei közül több is nálunk helyezkedett el – mondta Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyetemet végzett fiam a következő 5-6 évben mindent megtanulhat, ami később hasznos lehet. A 60 éves ügyvezető szerint a generációváltás alapvetően a felelősségről szól. – Egy 14 éves gyereknek sem adják oda vezetni az autót, csak akkor, ha van jogosítványa és kellő gyakorlata – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában