vírus

2020.01.31. 09:00

Influenzaszezon: csak elvétve találni maszkot

Viszik a szájmaszkot, mint a cukrot Somogyban is, pedig egyelőre nincs ok a pánikra.

Koszorus Rita

A fővárosban volt olyan patika szerdán, ahol már nem lehetett kapni orvosi szájmaszkot. S mint kis utánajárással kiderítettük, nem volt ez másként a kaposvári patikák zömében sem. A maszkot ugyanis a Kínában terjedő koronavírus megelőzésére használják.

Kaposvár egyik legpatinásabb gyógyszertárában érdeklődtünk először, hiába. A válasz az volt: elfogyott. Értetlenkedve kérdeztük, miért? – Biztos sokan betegek, vagy félnek a „kígyóvírustól” – válaszolta a gyógyszerész. Még ki sem léptünk az ajtón, egy következő vásárló ugyanezt a terméket kereste.

Egy másik frekventált gyógyszertárba betérve a pult mögött álló hölgy visszakérdezett. – Miért keresi mindenki a maszkot? – Értetlenül megvontuk a vállunkat. – Ma reggeltől nem elérhető a nagykereskedőnél, pedig szerintem most bármennyit el tudnánk adni.

Volt olyan gyógyszertár, ahol arra biztattak: drogériában vagy gyógyászati segédeszköz boltban érdeklődjünk.

A maszk iránti kereslet persze lehet az influenzaszezon velejárója is, de nyugodtan feltételezhetjük: dacára annak, hogy egy megbetegedést sem regisztráltak mostanáig hazánkban, félnek az emberek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy görög és olasz utakat is mondtak vissza, tudtuk meg Solymos Gábortól, a Hermes Tours utazási iroda vezetőjétől. – Kínába nem igazán értékesítünk utakat, de érezhető, hogy félnek az emberek, pedig nincs rá okuk.

Azt azonban kevesen tudják, ha befizették az utat, vagy megvették a repülőjegyet, hiába mondják azt le, a pénzüket nem kapják vissza. Kivéve, ha másként rögzítették a szerződésben, vagy kötöttek erre biztosítást.

Figyelemmel kísérik a változásokat

A Dóm Tourist utazási iroda repülőgépjegyeket értékesít Kínába, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik, miként változnak az utazási feltételek. – Egyelőre meglévő repjegyeink későbbi időpontra szólnak – mondta Bíró Ferencné Lóczy Katalin irodavezető. – A légitársaságok leginkább február végéig adtak ki erre vonatkozó tájékoztatást, úgyhogy azt még nem tudjuk, a későbbi jegyekkel mi lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában