borverseny

2020.01.19. 17:30

Jó bornak érem is járt a kaposfüredi borversenyen

Az elmúlt esztendő munkájának gyümölcsét, helyesebben: levét mutatták be a Kaposvár környéki borászok a Kaposfüredi Szőlősgazdák hagyományos borversenyén.

Koszorus R.

A mustrára érkeztek minták Kaposhomoktól, egészen Rádpusztáig, de Böhönyéről és Kéthelyről is volt nevező az idén.

A bírálók hetvenöt borász nyolcvanöt mintáját kóstolták, amelyek közül 33 vörös, 34 fehér, 9 rozé és 9 direkt termő fajtából készült nedű volt. A vörösök között 8 arany, 9 ezüst, 11 bronz minősítés született, a fehérborok esetében 8 arany, 9 ezüst és 6 bronz érmet ítéltek oda a készítőknek, míg a rozék között 2 arany és 2 ezüst, valamint egy bronzérmes bort bíráltak. A direkt termő fajták közül pedig 4 arany és 4 bronz minősítés került ki.

– Ez az idei időjárás kedvezett közvetlenül termő a fajtáknak, mert sokáig fent lehetett tartani őket a tőkén a fürtöket és ezáltal magas cukorfok realizálódott a szemekben – mondta el kérdésünkre Kurucz János, egyesületi elnök. – Ez a rendezvény, mindig egyfajta seregszemle a kaposfüredi és környékbeli borászoknak, 2001-ben rendeztük az első borversenyünket.

A legjobb vörösbor is egy vidéki szőlőbirtokon került a hordóba, ebben a kategóriában a nagy aranyat Varga Lóránt kaposhomoki gazda kapta, míg a direkt termő fajták között felesége, Varga Lórántné bora lett a legjobb. A nagyaranyat érő rozék között a kaposfüredi Mészáros Zoltán zárta hordóba, míg a fehérek legjobbját Závodny Gábor ivánfahegyi szőlősgazda készítette. Ez a bor érdemelte ki lapunk különdíját, így a 2018-as Chardonnay-ja lett a Somogyi Hírlap bora.

– Elsősorban vörösbort készítek – mondta el kérdésünkre Závodny Gábor. – Gondoltam, jó lenne egy könnyedebb fehér, ami nyáron, fröccsözéshez alkalmas. Závodny Gábor hozzátette, azt nem gondolta volna, hogy ez a fehérbor olyan jól sikerül, hogy két díjat is érdemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában