könyvtár

2020.01.28. 18:12

Kalandtúra a meseerdőből a digitális rengetegbe

Kalandtúra a meseerdőből a digitális rengetegbe elnevezéssel projektet indított a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, a másfél éves program sikeresen megvalósult. Nyolc féle tanítási órán kívüli foglalkozást tartottak, melybe 17 óvoda, általános és középiskola kapcsolódott.

Harsányi Miklós

– Diákjaink az eltelt időszakban számos foglalkozáson vettek részt és sok élménnyel gazdagodtak az interkaktív játékok során – mondta Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója. – A mese feldolgozások, a kiscsoportos vetélkedők és a fejlesztő programok jól kiegészítették az iskolában tanultakat, s a projekt hozadéka több módon mérhető. A gyerekek egyrészt megszerették a könyvtárat, másrészt az olvasóvá nevelést is nagyban megkönnyítették ezek a találkozások. Minden olyan program fontos, amely segíti a gyermekek fejlődését.

Családi olvasóklub szülőknek és gyermekeknek, drámapedagógiai tehetséggondozó foglalkozás középiskolásoknak valamint kulturális óra az alsó- és felső tagozatosoknak: ez is része volt a projektnek, Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a keddi zárórendezvény résztvevőit. Szociális kompetenciákat, toleranciát és empátiát fejlesztő program is kiegészítette a rendezvénysorozatot, másik alkalommal csapatépítő játékra hívták a tiniket. Nagyné Németh Ilona, az olvasó szolgálat munkatársa rámutatott: alapos előkészítés előzte meg a másfél éves projektet, s az életkori sajátosságokat figyelembe véve szervezték meg az összejöveteleket.

Élmény az új tudás

A projektbe – a 48 óvodáson kívül – összesen 1313, 7-24 éves korú gyermek, illetve fiatal kapcsolódott, s a résztvevők 32 százaléka hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű volt. A kilenc kaposvári általános iskola mellett két óvodát továbbá hat középiskolát érintett a szakmai munka. A heti és havi rendszerességgel megszervezett találkozások alkalmával a diákoknak változatos, újszerű tanulási lehetőséget nyújtottak. Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója szerint közösségépítő szerepet is betöltött a program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában